Mağaralar

KAKLIK MAĞARASI – DENİZLİ

Denizli Ankara karayolunda Denizli il merkezine 30 km. mesafede Honaz ilçesi Kaklık Kasabasındadır. Mağaralar insanların ilk doğal barınaklarına oluştururlar. Bu nedenle uzun yıllardan beri araştırmacıların dikkatlerini üzerlerine çekmiş ve ayrıntılı araştırmalara konu olmuştur. Ancak bu özelliklerinin yanında mağaralar içlerinde sakladıkları gizli güzelliklerin keşif ve seyrinin insanlara verdiği mutluluk, mağaracılığın son yıllarda bir bilim dalı olarak karşımıza çıkarmaktadır. Bunun yanında bir spor dalı olarak da karşımıza çıkmaktadır. Kaklık Mağarası damlataşı, sarkıtları ve dikitleriyle süslü olup, Pamukkale’de bulunan travertenlere benzer, traverten basamaklarıyla eşine rastlanmaz güzellikte olup, Küçük Pamukkale veya Mağara Pamukkale olarak adlandırılmaktadır. Mağara içerisinde bol miktarda termal su bulunmaktadır. Berrak, renksiz ve kükürt kokulu olan bu su varlığı bazı cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

2 milyon yıl önce oluşumu başlayan ve tavanında oluşan çökme sonucu keşfedilerek 2002 yılında turizme açılan mağaranın yanında, sazlıklar arasında yer altından kaynayarak çıkan serbest veya kanallar içinde akan termal sular, yöre halkınca ‘Kokar Hamam Pınarı’ olarak anılıyor.

YAPISAL ÖZELLİKLERİ

Kaklık Mağarası’nın yapısal özellikleri büyük bir yer altı deresinin oluşturduğu ve yer altı boşluğunun tavanının çökmesi sonucu oluştuğu sanılmaktadır. Farklı ve ilginç özelliklere sahip mağara obruk gelişim özelliği gösteren içinde büyük bir traverten kitlesi görülmektedir. Pamukkale’nin benzeri olan travertenler mağaranın hemen yakınında bulunan Kokarhamam Pınarı’nın (Haydarbaba Pınarı) mağaraya şelaleler yaparak akması sonucu oluştuğu tespit edilmiştir. Basamaklar halinde havuzlardan meydana gelen travertenlerin gelişimleri günümüzde hala devam etmektedir. Ayrıca mağaranın kuzey duvarından küçük şelaleler şeklinde sızan sular da yer yer duvar travertenleri oluşturduğu görülür. Daire şekilli geniş bir ağzı olan Kaklık Mağarası’nın büyük bir bölümü güneş ışınlarını içeriye almaktadır. Bu nedenle mağara duvarlarında yosun ve küçük sarmaşıklar geliştiği görülmüştür. Gün içinde yeşilin değişik tonlarında renkler alan bu bitkiler, mağaraya son derece ilginç bir estetik görünüm katmaktadır. Mağara, damlataş, sarkıtlar ve dikitlerle bezeli olduğu gözükmektedir. Mağara içerisinde bol miktarda termal su ve kaynak bulunmaktadır. Su berrak, renksiz ve kükürt kokulu olması bazı cilt hastalıklarına iyi geldiği düşünülmektedir. Mağaranın uzunluğu DSİ’nin açmış olduğu tünellerle 465 m olarak ölçülüp kayıtlara geçmiştir. Ayrıca mağara içinde kükürt oranı yüksek bir akarsu bulunduğu gözlemlenmiştir. Denizli Valiliği’nin isteği üzerine araştırılan mağara, turizme de katkı sağlamaktadır.

Ayrıca mağaranın yakınında ziyaretçilerin istifadesine sunulmak üzere yapılan yüzme havuzu, küçük amfi tiyatro, seyir alanları, kafeterya ve kameriyeler Mayıs 2002 tarihinden itibaren turizmin hizmetine sunulmuştur.

Düden-kaynak, çöküntü obruğu konumlu aktif bir mağara olan “Kaklık Mağarası’nın çevresi; Mezozoik kireçtaşları, Eeosen marn, kil, kumtaşı ve konglomeraları, miyosen-pliyosen yaşlı kil, kum, Marn ve kalkerler ile kuveternere ait traverten ve alüvyonlardan meydana gelmiştir.

Kaklık Mağarasının içinden ve yakınında yüzeyden çıkan termal kaynakların hidrojeo kimyasal özellikleri:

Görünüş Berrak PH 6.85

Renk Renksiz Toplam Sertlik (FS ) 116.9

Koku Kükürt Kokusu Klorür (mg/lt) 31.6

Tat – Amonyak Yok

Tortu Yok Organik Maddeler için

Nifrit Yok Sarf edilen Oksijen (mg/lt) 0.7

Aktif Klor (mg/lt) Yok Kalsiyum (mg/lt) 286.17 Magnezyum (mg/lt) 110.62

Kaklık Mağarasının doğrudan gün alan ve sürekli damlayan veya akan duvarlarında, sık bir yosun ve küçük yapraklı sarmaşık türü bitkiler gelişmiştir. Aydınlanmaya bağlı olarak gün içinde yeşilin değişik tonlarını alan bu bitkiler, mağaraya ayrı bir güzellik katmıştır.

Kaynak: Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü