Kervansaraylar

HAFSA SULTAN KERVANSARAYI – MARMARİS / MUĞLA

Marmaris Kalesi‘ne yakın bir yerde bulunan Hafsa Sultan Kervansarayı, yüzyıllar boyunca koruduğu sağlamlığıyla günümüzün en çok ziyaret edilen tarihi yapılarından biridir.

Marmaris Hafsa Sultan Kervansarayı, Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmıştır. Kanuni sultan Süleyman annesi Hafsa Sultan için bu Kervansarayı inşa ettirmiştir. Osmanlı Dönemi’nin etkisi alındaki bu yapı, turistlerin oldukça tercih ettiği bir yerdir. Ayşe Hafsa Sultan, Yavuz Sultan Selim’ in eşi ve Kanuni Sultan Süleyman’ın annesidir. Kanuni Sultan Süleyman’ın tahta geçmesi ile birlikte Valide Sultan unvanına sahip olmuştur. Kanuni sultan Süleyman fikir alırken çok sık annesi Hafsa Sultan’a danışırmış ancak Hafsa Sultan’ın son yıllarında Hürrem’ in etkilerinden dolayı Kanuni Hafsa Sultan’a fikir danışmayı bırakmıştır.

Yavuz Sultan Selim, aynı zamanda şairliği ile de bilinir. Yavuz Sultan Selim’ in pek çok şiirinin Ayşe Hafsa Sultan için yazıldığı bilinmektedir. Hafsa Sultan Kervansarayı 1545 yılında inşa edilmiştir. O dönemde Marmaris ticaretçilerin uğrak yerlerinden birisidir. Kanuni Sultan Süleyman’ da dinlenme ve konaklama amacıyla bu kervansarayı inşa ettirmiştir. Daha sonra yaptırdığı Kervansaraya annesi Hafsa Sultan’ın adını vermiştir. Hafsa Sultan Kervansarayı, 8 odadan oluşmaktadır. Bu odaların bir tanesi oldukça büyüktür. Diğer 7 oda daha küçük odalardır. O dönemde konaklamanın sağlanması için önemli bir dinlenme yeriydi. Hafsa Sultan Kervansarayı, güçlü bir mimari yapıya sahiptir. Dayanaklılığı sayesinde günümüze kadar hiçbir hasar almadan gelmiştir. Osmanlı Dönemi’nin mimari anlayışı Marmaris Hafsa Sultan Kervansarayında karşımıza çıkar. Bu nedenle turistler tarafından oldukça tercih edilir. Günümüzde Hafsa Sultan Kervansarayı kafe ve restoran olarak hizmet vermektedir.

Marmaris Hafsa Sultan Kervansarayı, son dönemlerde oldukça gündeme gelmektedir. Bunun nedeni bir bölümünün bar olarak kullanılmasıdır. Alkollü içeceklerin tüketildiği o bölüm, halk tarafından tepki toplamıştır. Bunun sonucunda da yetkililer tarafından bu konuda bir düzenleme yapılacağı açıklanmıştır. Yapılacak düzenlemeye göre Marmaris Hafsa Sultan Kervansarayı koruma altına alınacaktır. Marmaris’in Osmanlı Dönemi tarihi yapısı olduğu gibi korunmaya çalışacaktır. Yeni yapılacak düzenlenme ile Marmaris Hafsa Sultan Kervansarayı de müze haline dönüştürülerek; böylelikle ziyaretçilerin beklentileri karşılanmaya çalışılacaktır.

Bölgeye Osmanlı devletinin verdiği önemin anlaşılması için Marmaris Hafsa Sultan Kervansarayı oldukça büyük önem taşıyor. Zira antik medeniyet döneminden bu yana her zaman cazibe merkezi olan bölge, belki de tarihinin en sessiz ve sakin dönemini Osmanlı dönemi ile birlikte yaşamıştır. Bu nedenle bölgenin kalkınması ve ticaretin gelişmesi için günümüzün beş yıldızlı otelleri sayılabilecek kervansaraylar oldukça büyük öneme sahiptir.

KAYNAK: MUĞLA KÜLTÜR VARLIKLARI