Kaplıcalar

TÜMBÜLDEK KAPLICALARI – MUSTAFAKEMALPAŞA / BURSA

Mustafakemalpaşa ilçesinin 15 Km. güneyinde, Akarca Köyü sınırları içinde yer almaktadır. Miladi yıllardan bu yana kaplıcaların bu yörede varlığını sürdürdüğü sanılmaktadır. Akarca’ dan 2 Km. uzaklıkta bulunan Bahariye Köyü’ nde bulunan tarihi hamam kalıntıları bu kanıyı kuvvetlendirmektedir. Harabelerden sökülen sütunlar 1895 ‘te Tümbüldek Hamamı onarılırken kullanılmıştır.

1895 te Eczacı Şeref Bey tarafından yaptırılmış olan hamam mirasçıları tarafından Özel İdareye satılmış,1935 tarihinde Belediye hamamı satın almıştır
Kadınlar ve erkekler kısmı bulunan Türk yapısı iki kubbeli hamamı zamanın Belediye Başkanı Mahmut Çolakoğlu (1973-1980 yılları arasında görev yapmıştır) tarafından onarılmış ve civarına dinlenme evleri yaptırılmıştır.

Yapılan analizlere göre; Soğuk kaynak 21oC, sıcak kaynak suyu 50oC dir. Her ikisi de kimyasal yönden aynı özellikleri taşır. Sodyum-kalsiyum bikarbonatlı yapıdaki bu suların mineral miktarı litrede 2,8 ve 2,7 gramdır. Soğuk suda 700 mg/lt, sıcak suda 400 mg/lt CO2 bulunur. Sularda amonyum olmasına karşın, nitrit bulunmaması insan ve hayvan kaynaklı kirliliğin olmadığını göstermektedir.

Romatizma başta olmak üzere bir çok hastalığa iyi geldiği inanılan Tümbüldek Kaplıcaları; yemyeşil, bozulmamış doğasıyla uzun yıllardır çevre halk tarafından ilgi görmüş, kaplıcalarının yanında bir mesire yeri olarak ta kullanılmıştır. Son yıllarda civar illerde ve İstanbul ‘da da adının duyulmuş olması Kaplıcaların ziyaretçi sayısını arttırmıştır.
Konaklamak için, Belediye tarafından Nisan ayından itibaren 15 günlük dönemler halinde kiraya verilen 30 civarında küçük daireler ve odalar kullanılmaktadır. Kira bedeli her yıl belediye tarafından belirlenir.