Kaplıcalar

BALÇOVA KAPLICALARI – BALÇOVA – İZMİR

İzmir il merkezinin yakınında, İzmir-Çeşme yolunun 4. km. den 1 km. içeride bulunan Balçova Kaplıcaları antik dönemden kalmış bir kaplıcadır. İsmini Mykene Kralı Agamemnondan almış olan, Homerosta ve Strabonda ismi geçen bu kaplıcanın Mitolojide bir de öyküsü vardır. Anadolu kaplıcalarında benzeri değişik şekillerde anlatılan bu öyküye göre; Agamemnonun kızı hastalanır ve bütün vücudunu yaralar sarar. Zamanın hekimleri genç kızı iyileştiremez. Agamemnon, hastalığın kendi ordusuna bulaşmaması için kızını bugün Balçova Kaplıcalarının bulunduğu yere zincirlerle bağlayarak ölüme terk eder. Hasta kız buradaki kaplıca suyundan içer. Çamurlara sürünür ve 21 gün sonra iyileşir. Eskisinden daha güzel, daha sağlıklı olmuştur.

Bir başka Mitolojik söylentiye göre ise; Agamemnon uzun süren savaşlardan sonra yaralı ve hasta askerlerini bir kâhinin önerisi ile buraya getirmiş ve onların şifa bulmalarını sağlamıştır. Ayrıca bu konuda dünyanın ilk hastanesinin burada olduğu da söylenmektedir.

Makedonta Kralı Büyük İskenderin de ordusundaki yaralıların burada tedavi edildiği konusunda tarihi kaynaklarda bazı bilgiler bulunmaktadır. Elfond Mil isimli bir Fransız araştırmacı 1763 te Agamemnon Kaplıcalarının burada olduğunu belirtmiş ve daha sonra da burada çeşitli tesisler yapılmıştır.

Balçova Kaplıcalarında sıcak su ve çamur banyosu yapılmaktadır. Ayrıca kaplıcaların suyu içme suyu olarak da kullanılmaktadır. Yurt içi ve yurt dışından büyük ilgi gören kaplıcanın suyu 63 derece olup, içerisinde radyoaktivite, sodyum bikarbonat ve klor bulunmaktadır. Kaplıca suları daha çok üst solunum yollarının kronik iltihapları, nefritler, bazı iltihaplar, romatizma sendromları, metabolizma bozuklukları ve deri hastalıklarının tedavisinde yararlı olmaktadır. Ayrıca fizik tedavi de yapılmaktadır. Kaplıca çevresinde termal otel ve tedavi merkezleri bulunmaktadır. Günümüzde Avrupanın en önemli sağlık merkezlerinden biri olup, bilimsel olarak çalışan tedavi rehabilitasyon ve kaplıca merkezidir. Kaplıca Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi ile ün yapmıştır. Merkezde termal havuzlar, balneoterapi, elektroterapi, aktinoterapi, kineziterapi, hidroterapi, fizyoterapi ve parafin üniteleri ile bunlara ait çeşitli uygulamalar yer almakta, uzman sağlık ekibi görev yapmaktadır.