İKİ KAPILI HAN/ KARAKADI HANI/ KERVANSARAY -TİRE / İZMİR

Atatürk Caddesi ile Bedesten Caddesi’nin kesiştiği noktanın güney köşesinde yer alır. Günümüze sadece doğu taraftaki bazı odalarıyla, kuzeyindeki üç adet dükkânı ulaşabilmiştir. Günümüze ulaşan kısımlarıyla yapı malzemesi olarak moloz taş, tuğla; kemerlerde de tuğla kullanıldığı görülmektedir. Dönemsel olarak Tire’nin en erken hanlarındandır.
Hanın inşa kitabesi bulunmamakla birlikte Tire Şeriye Sicil kayıtlarından hanın Karakadı Mecdettin vakfından olduğu öğrenilir. Belgelerde han, İki Kapılı Han ve Kervansaray kaydıyla yer almaktadır. Güneyinde Terziler Hamamı, doğusunda Ali Efe Hanı, kuzeyinde de Bedesten bulunmaktadır. Biri Terziler Hamamı’nın bulunduğu kısımdan, biri de batıdan olmak üzere iki girişi bulunmaktaydı.
KAYNAK: TİRE BELEDİYESİ ENVANTER KAYITLARI