ÇUKUR HAN (14.-15. YY) – BERGAMA / İZMİR

Bir şehir içi hanı olan, Çukur Han, inşa tarzına göre XIV. – XV. yüzyıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir. Yapı malzemesi olarak ikili üçlü tuğlalar arasına küçük yonu taşlar kullanarak almaşık duvar tekniği görülür. Çukur Han, iki katlı olup alt kat, depo, ahır ve işyeri olarak kullanılmaktadır. Çarşı içine açılan anıtsal kapısı bulunmaktadır. Kapı üstündeki oda, dört duvar üstüne oturtulmuş kubbesiyle bu güne kadar sağlam olarak gelebilmiştir. Bunun iki tarafındaki odaların tonozla örtülü olduğu anlaşılmaktadır. Dört köşe olan avluyu iki kat hayat çevirmektedir. Avluya bakan hayat, ağaç direkler üzerinde yükselmekte ahşap çatılı ve ahşap döşemelidir. Hayatı teşkil eden her kemerin arka taraflarına birer oda yapılmıştır. Odalar üstüvane tonozlarla örtülmüştür. Fakat köşe odaların tonoz örtüleri üç satıhlıdır. Giriş kapısının üzerinde büyük bir oda bulunmaktadır Bu odaya Başodası ismi verilmiştir Hanın cephesinde üst katta pencereler sıralanmış bunların üzeri de saçak frizi ile sonuçlanmıştır Bir şehir içi hanı olan Çukur Han’ın iç avlusunun bir kenarı 15 metre uzunluğunda olan kare bir mekândır. Bu avlu etrafında 20 eyvan ve 28 oda yer almaktadır. Hanın ortasında bir su kuyusu vardır. Hayvan damı hanın doğusunda yer alır. Hayvan damının üzeri dolgu tonozlarla örtülüdür. Handa bugün yoksul insanlar yaşamaktadırlar.

Kaynak: Bergama Belediyesi