YAHŞİ BEY HAMAMI (KAMANLI HAMAMI ) – URLA / İZMİR

Osmanlı dönemi hamam mimarisinin küçük yerleşmelerde örneklendiği bir yapıda Kamanlı Hamamıdır. Yapıda ana yapı malzemeleri taş, tuğla ve bağlayıcı olarak kireç harcıdır. Duvarlarda dikey yükleri dağıtmak için ahşap hatıllar kullanılmıştır. Duvar köşelerinde ve giriş cephelerinde devşirme kesme taş görülür. Duvar yüzeyleri dışta sıvasız, içte kireç ve horasan sıvalı, üst örtüyü oluşturan tonoz ve kubbelerin iç ve dış yüzeyleri horasan sıvalıdır. Su, ısıtma ve aydınlatma sistemine ait terrakotta künkler, hamamlarda kullanılan yapı malzemeleri arasında yer alır. Kamanlı Hamamı (Yahşi Bey Hamamı) kaba yonu taş /almaşık örgülü bir yapıdır. Bu gün maalesef harabe görünümündedir. Burası özgün mimarisinde restore edilip, kültür sanat faaliyetlerinde kullanılabilir.