SEYDİLER HAMAMI – SİVRİHİSAR – ESKİŞEHİR

Seydiler Hamamı, Sivrihisar ilçesinde Kurşunlu mahallesi, Prof. Mehmet Kaplan Caddesinde bulunmaktadır.

Seydi Mahmud Zaviyesi ve Eyvanlı Mescidi’nin tam karşısında yer alan hamamı, bazı kaynaklara göre 14. yüzyılda Seyyid Nureddin’in kızı ve Karaca Ahmed’in eşi Nuriye Bacı tarafından. 1490 da başka kaynaklara göre yine aynı şahıs tarafından Anadolu Selçuklar, Beylikler döneminde yapılmış olduğu hamamın ön kısmında bulunan ortası şadırvanlı ilavenin ise Sultan I. Ahmet’in (1603-1617 ) kızı ve Anadolu Beylerbeyi Nasuh Paşanın eşi Ayşe Sultan tarafından, hamamın tamirinde yapıldığı ifade edilmektedir.

Semavi Eyice’nin tasnifi ile orta kubbeli, enine sıcaklıklı, çifte halvetli hamam grubuna dâhil edilebilir

3 eyvanlı, ortası kubbeli, çift halvetli ana bölümden oluşan bu hamam da kirişleme tabanlıdır. Önceleri bu hamamda kârgir örtülü, aralı, soğukluk, sıcaklık ve su deposu inşa edilmiş bilahare ahşap soyunma yeri (Ayşe Sultan tarafından XVII. Yüzyılın ilk yarısı) ilave edilmiştir.

Seydiler Hamamında sekizgen bir göbek taşı bulunan merkezi mekân etrafında, iki köşede halvet ve iç eyvan tonuz bulunuyor.

KAYNAK: SİVRİHİSAR.COM.TR.