SARIKAYA ROMA HAMAMI VE KAPLICALARI – YOZGAT

Sarıkaya, Yozgat ilinin bir ilçesidir. Sarıkaya İlçe merkezinde, kaplıca tesislerinin güneyinde yer alan taş kemerler, bir yüzü düzgün kesme taş görünümlü, batı kısmı ise süslemeli ve iki katlı olarak göze çarpmaktadır.

Sarıkaya’da Roma devrine ait tarihi kalıntılar ve eserlerin yanında çok sayıda yazılı vesikalara da rastlanmaktadır. Sarıkaya Roma devrinde 7000 haneli Opel adında bir şehirdi. Kaplıcalarıyla ünlü ilçede bulunan Roma devrine ait kaplıca kalıntısının Roma Krallarından birinin kızı için yapıldığı söylenmektedir. Sarıkaya’da Romalılardan kalma büyük taşlarla örülü duvar kalıntılarına, şehri çevreleyen surların temellerine, sütunlara ve sütün başlıklarına yapılan kazılarda sık sık rastlanmaktadır

Sarıkaya’nın Antik Dönemdeki ismi AquaeSarvenae ve BasilikaTerma diye adlandırılırdı. BasilikaTerma isminden de anlaşılacağı gibi kaplıca merkezi Sarıkaya’nın aynı özelliği bugün de devam etmektedir. Şehrin ortasında kaplıcaların yanında eski bir hamam kalıntısı durmaktadır. Roma Dönemine ait olan bu hamamın büyük kısmı yıkılmıştır.

Üst diadem kısmı girlantlı, kemerleri dikdörtgen ve beşik kemerli olarak dokuz adettir. Ancak büyük kısmı toprak altındadır. Bu kalıntıların güneyinde yarım daire şeklinde yine mermerden yapılmış oturma yerleri mevcuttur

KAYNAK: SARIKAYA TANITIM WEB