İSAKLI TARİHİ ÇİFTE HAMAM – SULTANDAĞI / AFYONKARAHİSAR

Çok eski ve küçük bir hamam Kervansaray’ın batı tarafında vardı. Bu hamam uzun yıllar halkımızın hizmetini yerine getirmiştir. Bu hamamın sıcak suyunun, Selçuklular döneminde Kervansaray’ın içerisini dolaştığı ve kış aylarında ,çeriyi ışıttığı rivayet edilir. Bu hamam son yıllarda kullanılamaz duruma gelmiş, kubbeleri yıkılmış ve harabe bir vaziyette idi. Hamamın kayıtlı bir eski eser olup olmadığı belediye tarafından araştırılmıştır. Kitabesi de yoktur. Bu hamam 1985 yılında yıktırılmış ve yerine Osmanlı Mimari sanatına göre yapılmış tarihi bir hamam yapılmıştır. Bu Hamamın Fevzi DİNÇ’lerin olduğunu, Torunlarından Hüsnü DİNÇ söylemiştir. Verdiği bilgiye göre, Osmanlı döneminde atalarından birisi bu hamamı yaptırmış ve kazan almak için İstanbul’a gitmiş ve bir daha dönmemiş veya orada ölmüştür. Uzun yıllar öylece kalmış olan hamam ambar olarak kullanılmıştır. Yıllar sonra Galip DİNÇ bankadan kredi almış, işleri iyi gitmediğinden krediyi zamanında ödeyememiş, borcu da Maliyeye devir edilmiştir. Maliyede alacağını alamadığı için, ipotek olan hamamı satılığa çıkarmıştır. İhalede hamamın arka kısmını Mahmut ÇİFTÇİ, ön tarafını Hacı Mustafa ve Hacı Mehmet AKYOL kardeşler satın almış, üstünde ev olan yeri de Hacı İsmailler almışlardır.

Sultandağı belediyesince bu hamam 1968 yılında tamamen kamulaştırılmış ve Vakıflar Gnl.Md.ne devir edilmiştir. Zaman zaman tamir edilmişse de yıllarca bitirilememiştir. Son olarak 1985 yılında tamiri bitirilmiş ve halkımızın hizmetine açılmıştır.

Hamam 26×19 Cm. ebadındaki muntazam kesme taşlardan ve ateş tuğlalarından yapılmıştır. Kitabesi yoktur. Söküldüğü söylenmektedir. Erkekler tarafının kapı kemeri som mermerden örülüdür.

Hamamı 1990 yılında Belediye Vakıflar Gnl. Md. den kiralamış ve işletilmesini sağlamak üzere, bir başkasına kiraya vermiştir. Herkesin evinde sıcak su ve banyo olduğundan, umumi hamamda yıkanmak bir zevk işi ve evinde sıcak suyu olmayanların ve bekarların gideceği bir konuma gelmiştir. Odun ve kömür fiyatlarının da çok yüksek olması hamam işleticilerine para kazandırmamaktadır. Belediyenin işleticiye yardımcı olması ile bu eserin yaşaması sağlanmış olacaktır.