CUMALIKIZIK HAMAMI- BURSA

Cumalıkızık Köyü’ndedir. Hamamın güney doğusundaki kapıdan soyunma bölümüne girilir. Buradaki diğer kapıdan külhan (ateşlik) kısmına geçilir. Burası kuzey güney uzantılı, dikdörtgen planlı, beşik tonozlu su deposuna bağlanmaktadır. Ateşlik kısmında tuğla örgülü bir niş yer almaktadır. Hamamın ılıklık, sıcaklık, su deposu ve traşlık bölümleri orijinal olup, soyunma, külhan ve tuvalet kısımları sonradan yapılmıştır.
Duvarları moloz taşı örülmüştür. Caminin yanında bulunan hamam oldukça eski olmasına karşın ne zaman yapıldığı bilinmiyor. Hamam, 1983 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılarak, kullanılabilecek duruma gelmiştir. Ancak hamamın başka amaçlarla kullanılmak üzere çalışmalar yapılmaktadır.
KAYNAK: YILDIRIM KAYMAKAMLIĞI