TOSUN PAŞA ÇEŞMESİ – ILICA – ÇEŞME / İZMİR

Çeşme ilçesi, Ilıca Mahallesi, Tosun Paşa sokaktadır.
Tek cepheli olarak tasarlanmıştır. Güneyde yer alan cephenin yalak, ayna, ve kitabesinde beyaz mermer, diğer mimari unsurlarında tüf taşı kullanılmıştır. Aynası bezemesiz , düz dikdörtgendir. İki musluk vardır. Aynanın üzerinde dikdörtgen tüf bloklar ile bir duvar örtüsü vardır. Cephenin kenarlarını alt katta yivli yarım sütunlar , üst katta yivli plasterler sınırlandırır. Alt ve üst katı dış bükey profilli bir silme ayırır. Kubbe, bir kemer içinde yer alır. En tepede üçgen bir alınlık dış bükey silmeler ile sınırlanmıştır. Su haznesi kubbeli olup, kubbenin tepesinde süslü bir alem vardır. Kitabesi ve çeşmenin diğer orijinal mimari elemanları ortam şartlarının oldukça nemli ve tuzlu olmasından ötürü çok aşınmıştır.
Yeni restore edilmiştir.
Kaynak: Kaynak : İzmir Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri