TAŞKINPAŞA KEMERLİ ÇEŞME – ÜRGÜP / NEVŞEHİR

Taşkınpaşa Köyünde, Taşkınpaşa Camiine çıkan yol üzerinde konumlandırılmış çeşme, oldukça büyüktür. Düzgün olmayan kesme taşla inşa edilmiş yapı, güneyden ilki küçük olmak üzere dört eyvan şeklinde düzenlenmiştir. Dört eyvan boyunca yalağın uzandığı çeşmede musluk güneyden ilk küçük eyvanda yer alır. Bu eyvanın kemer alınlığında üçgen alınlıklı bir kitabe panosu olmasına karşın kitabesi bugün mevcut değildir. Ana çeşme olan ve diğerlerine oranla daha küçük tutulmuş güneyden ilk eyvanın kemeri daha özenli bir teknik yansıtır. Düzgün kesme taşlarla biçimlenen kemerin kilit taşı süslemelidir. Diğer üç eyvan ise hayvanlara aittir. Üstten bezemesiz iki silme ile sonlandırılan çeşmenin diğer kemerleri bezemesiz ve düzgün olmayan silmelerle hareketlendirilir. Çeşmenin hemen kuzeyinde sivri tonoz örtülü bir giriş ile çeşmenin batısındaki kayaya oyma yunak kısmına geçiş sağlanır. Çeşme yunak (çamaşırlık) bölümünün olması nedeni ile Özkonaktaki çeşmelerle benzerlik gösterir. Ancak, plan açısından farklılaşırlar.