TARİHİ ŞADIRVAN – SİVRİHİSAR – ESKİŞEHİR

Sivrihisar çarşı merkezde Ulu cami avlusunda bulunan tarihi şadırvan, meydana ismini vermiştir.

Üzeri düz örtülü olan Şadırvan, altıgen bir plana sahiptir. Kubbeyi altı adet kesme taş sütun taşır. Sütunların arasında kesme taştan yapılmış yuvarlak kemerler bulunur. Şadırvanın ortasında altıgen bir su haznesi vardır. Üç yüzeyi diğer yüzeylerden daha büyük olup ikişer çeşmesi vardır. Diğer küçük üç yüzeyde ise birer çeşme ile toplam 9 çeşmesi bulunur.

Çarşı meydanı şadırvan tarafından, önceden taş kemerli bir girişten, sağ tarafı eski müftülük binası ve musallanın bulunduğu boşluk, sol tarafı ise tuvalet ve abdest almak için muslukların yer aldığı avluya girilirdi.

2015 yılında yapılan restorasyondan sonra batı kapısının avlu ve girişi kaldırılıp, etrafı açık olarak kalmıştır. Tuvaletler ve abdest alma yerleri Alemşah kümbeti yanına yapılmıştır.

Kaynak: Eskişehir Belediyesi