SAİTTAİ SİDAS ANTİK KENTİ ÇEŞMESİ – İCİKLER KÖYÜ – DEMİRCİ – MANİSA

Manisa Demirci İlçe merkezinin güneyinde, İcikler köyünde, köy merkezine 5 km uzaklıktadır. İlçe merkezine ise, 75 km. uzaklıktadır. Yörenin “Saittai” olan ismi, Türkler tarafından “Sidas” olarak değiştirilmiştir.

Burası ilk olarak, İngiliz arkeolog Hamilton tarafından, 1832 yılında tespit edilmiş ve dünyaya duyurulmuştur. Ancak, tepe üzerinden inen erezyon nedeniyle, tamamen toprak altında kalmış, günümüzde çok az kısmı toprak üstündedir. Antik kalıntıların altında bulunduğu toprak alanlar ise, tarım arazisi haline getirilmiştir. Hatta: İcikler kasabasının en verimli tarım alanlarının burada bulunduğu söylenmektedir.

Orijinal ismi Saittai olan Sidas, bir zamanlar Manisa ve civarında hüküm süren Lidyalıların en önemli kentlerinden biridir. Şehre, güzel ve kutlu orman anlamına gelen Sidas isminin Türkler tarafından verildiği biliniyor. Sidas Antik Kenti’nde şehrin kendi döneminde ne kadar önemli bir yer olduğunu ortaya koyan birçok yerleşim alanının kalıntısı bulunuyor. Tarihi M.Ö 600’lü yıllara uzanan Sidas Antik Kenti’nde Lidya ve Roma dönemine ait çeşitli kalıntılar görebilirsiniz.

Bugüne kadar herhangi bir kazı çalışması yapılmayan bu bölgede, ne yazık ki ilgisizlikten dolayı bazı bölümler toprak altında kalmış. Bu durum Sidas Antik Kenti’nde bazı değişikliklere neden olmuş. Mesela, büyük bölümü toprak altında kalan harabelerin olduğu bölüm tarım alanlarına dönüştürülmüş. Hatta İcikler Kasabası’nın en verimli arazilerinin Sidas Antik Kenti’nin bulunduğu alanlar olduğu söyleniyor. Döneminin en önemli yerleşim yerlerinden biri olduğu bilenen Sidas, aynı zamanda ilk metal paranın kullanıldığı yerdir. Hatta tarımla uğraşan yöre haklı bugün bile bölgede bronz sikkeler ile karşılaşabiliyor.

Sidas Antik Kenti’nin ortasından geçen dere görülmeye değerdir. Sidas’a gittiğinizde, bu derenin çevresinde Lidya ve Roma dönemine ait birçok kalıntı görebilirsiniz. Ne yazık ki, ülkemizdeki pek çok yerde olduğu gibi, burada da mezarlar ve tarihi kalıntılar defineciler tarafından defalarca tahrip edilmiş. Bunun üzerine 1960’lı yıllarda bölgeye bir güvenlik görevlisi tahsis edilerek bu tahribatın önüne geçmeye çalışılmış.

Kaynak: demirci-bld.gov.tr