FERİT PAŞA ÇEŞMESİ – KONYA

Çeşme, Aziziye Mahallesinde Atatürk Anıtının batısında yer alır. Eser, kitabesine göre Ferit Paşa tarafından M.1901 yılında yapılmıştır. Yapım malzemesi mermerdir. Çeşme düz cepheli, anıt formunda tasarlanmış sokak çeşmesidir. Çeşmede dikdörtgen yalağın üzerinde yatay dikdörtgen bir kaide bulunmaktadır. Lüle bu kaidenin ortasına açılmıştır. Esas çeşme gövdesi daralan dikdörtgen şahide şeklinde daire formludur. Ortadaki daire formlu kitabelik kısmında Türkçe yaptıran ve yapım yılı yazmaktadır. Şahide şeklindeki kısımda yoğun süsleme izlenmektedir. Barok süsleme unsurları olan, kıvrım dallar, yapraklar, “S” motifleri görülmektedir. Kaide bölümünde de kazıma tekniğinde kare ve dikdörtgen panolar işlenmiştir.

Yapının Mevkii: Meram İlçesi Abdülaziz Mahallesi Atatürk Caddesi

Yapım Tarihi-Mimari Çağı: M.1901 –Geç Osmanlı