DURSUN BEY ÇEŞMESİ – KARAHALİLLİ KÖYÜ – BAYINDIR – İZMİR

KARAHALİLLİ KÖYÜ İzmir ili Bayındır ilçesine bağlı bir köydür. Bayındır ilçe merkezine 2 km, İzmir’e 72 km uzaklıktadır. Köy, fetih ve yerleşim sürecinin büyük emirlerinden ve Aydınoğulları ailesinin damadı KARA HALİL BEY tarafından yerleşime açılmıştır. Köyde, vakıf kayıtlarına göre yine Aydınoğulları ailesinden Ahmet Paşa’nın oğlu Şeyh Dursun ile Şeyh Dürri ‘nin zaviyeleri vardı.1530 yılı Defter-i Hakani kaydında, “ Vakf-ı zaviye der karye-i Karahalilli “ olarak yer almaktadır.
Dursun Bey Çeşmesi de geleneksel Beylik çeşmelerinde görülen özellikleri taşır. Bursa işi sivri kemerli görüntü ile Roma döneminden geldiği sanılan Lahit su yalağı hayli değerlidir. Bir meydan çeşmesi olan Çeşme bugün kullanılmamakta ve bakımsızlıktan yıkılmak üzeredir. Kitabeden anlaşıldığına göre İbrahim ağa tarafından 1189 yılında inşa edilmiş.