YENİ CAMİ (MAHKEME CAMİ) – SİVAS

1770 yılında yapılan Yeni Cami, halk arasında Mahkeme Cami adıyla da bilinir. 1940 senesinde tarihi minaresi korunmak şartıyla, cami yeniden yapılmak üzere yıkılmış ve 1945 yılında inşaatı tamamlanmıştır. Şehir merkezinde bulunan caminin yanında Çorapçılar Hanı, karşısında Subaşı Hanı yer alır.

Eski eser özelliği olmayan bugünkü Yeni Cami’nin kuzeybatı köşesine bitişik olarak, kesme taştan inşa edilen bir minaresi bulunmaktadır. Yolun dolması nedeniyle minare kaidesi çukurda kalmıştır. Yerden1.00 m. yüksekliği olan kare kaidesinin bir kenarı 2.30 m.dir.

Kaideden gövdeye geçiş; köşeler pahlanarak sağlanmış, yarım silindir biçimindeki taş bilezikten sonra silindirik kalın ve kısa gövde yükselmektedir. Yarım silindir bir bilezikten sonra profilli kesme taş şerefe altına sahiptir. Şerefe korkuluğu demirdendir. Petek üzeri kurşunla kaplı ve sivri külahlıdır.

Minare kaidesinde yer alan onarım kitabesine göre ilk yapılan camiinin Hicri 1318 (M. 1900) yılında Hacı Fatıma Hanım tarafından onarıldığı anlaşılmaktadır.

YAPILAN ONARIMLAR: 1900, 1940-45, 2008 yıllarında onarımı yapılmıştır. 2008 yılında tamamlanan onarımında sıva raspası yapılmış, son cemaat yeri kaldırılmış, çatı örtüsü değiştirilmiş, minarede taş temizliği yapılmış, caminin kapı-pencere doğramaları yenilenerek, çevre düzenlemesi yapılmıştır.

KAYNAK: SİVAS KÜLTÜR VARLIKLARI ENVANTERİ