ULU CAMİİ – MUĞLA

Muğla Ulu Camii,  Tabakhane semtinde bulunan Selçuklu dönemine ait tarihi bir yapıdır. Muğla Şehrinin en eski yapısı ve camidir. Ayrıca Türkiye’deki önemli Selçuklu eserlerinden biridir. Şehrin Tabakhane semtinde bulunan cami, 1344 yılında Menteşe Beyi İbrahim Bey tarafından yaptırılmıştır.

İlk yapı kitabesinde:

Bismillâhirrahmanirrahim Enel emir’ul kebir’ül ecellü İbrahim Bey İbn Orhan kemâ kalen nebüyyü Aleyhisselâm. Men benâ mesciden Lillâhi ben Allahû lehu beyten fil cenneti. Senet’i hamsin ve erbâun ve seb’a mie.

(Besmele, Ben Orhan oğlu büyük ve ölümlü Emir İbrahim Bey, Peygamber’den beri. Bana cennette bir köşk ihsan etmesi için Allah rızası için bir mescit inşa ettim. Elli ve kırk ve altmış senet ile) yazılıdır.

1838 yılında tadilattan geçirilirken genişletilmesi amacıyla cemaat yeri ve abdestlik eklenmiştir. Camii kesme taştan dikdörtgen biçimli yapılmış, çatısı ahşaptan inşa edilmiştir. Yakın zamanda bir yangın Ulu Cami ilk yapısı bozulmadan, mimarisi muhafaza edilerek 1838 yılında Muğlalı Abdizade Bey tarafından yeniden onarılmıştır. Minaresi kesme taştan, tek şerefelidir.

Kaynak: Menteşe Kaymakamlığı