PATLICANLI CAMİ – KONAK – İZMİR

İzmir ili, Konak merkez ilçeye bağlı Basmane semtinde Ali Reis Mahallesi 806 Sokak No:35’tedir. Diğer ismi de Patlıcanlı Yokuşu’dur. Bu sokağımızda Agora’dan inerek Tilkiliğe (Anafartalar Caddesi) kadar uzanır. Sokağın orta kısmına yakın bölgenin kıvrım görüntüsünü patlıcana benzediğinden bu bölgenin eski sakinleri buraya da “Patlıcanlı Yokuş” adını vermiş ve cami Patlıcanlı Yokuşu’nda 1905 yılında yaptırılmıştır.

Patlıcanlı Cami eğimli bir arazide başarılı bir şekilde yapılanmıştır. Oldukça geniş bir bahçede dikdörtgen planlı olarak yapılan caminin çatısı kırma kiremit kaplıdır. Minaresi tek şerefeli ve son dönem saç kapak külahlıdır. Giriş cümle kapısı üzerindeki panoda 1905 yılında yapıldığı yazar.