MERKEZ ( KİLİSE ) CAMİİ – TOMARZA / KAYSERİ

İlçe merkezinde, Cumhuriyet Mahallesi Çarşı içinde bulunmaktadır. Bu nedenle Çarşı Camii de denilir. Cami, 19 yy. Osmanlı mimari özelliklerini taşımaktadır.

Caminin son cemaat yeri, altı sütun üzerine oturan beş yuvarlak kemerlidir. Camiye, yanlarında iki yuvarlak sütun bulunan kapıdan girilmektedir. Cami tek merkezi kubbelidir. Kubbe çokgen gövdeli olup, dört sivri kemer üzerine oturmaktadır. Kubbedeki küçük pencereler dışında, her kemer altına birer, bunların altında da birer olmak üzere karşılıklı birer pencere vardır. Minber ve mihrapta süs unsuru yoktur. Dam kademeli taşlarla kaplıdır. Cami tek minarelidir. Kesme taştan kare planlı ve kalın duvarlıdır.

Caminin Devir odası altındaki ana giriş kapısı üzerinde bulunan kitabede;

Binanın II. Abdülhamid’in himayesinde bu okulda müderris olan Hacı Hafız tarafından H. 1322 senesinde yapıldığı belirtilmektedir.  Cami dışında doğu yönünde dört sütun üzerine oturan yuvarlar gövdeli “Devir Odası” diye bilinen bir bina bulunmaktadır. Binada beş pencere vardır.Pencere üzerindeki elips biçimli yuvarlak süslemeler içinde “Esma- ül Hüsna”dan bazıları Arap harfleri ile yazılmıştır.

Bina, taş işletmeciliği ve ahşap işletmeciliğinin sergilediği açık bir müzeyi andırmakta olup, estetiği ile görenleri büyülemektedir.

Kaynak: Tomarza Kaymakamlığı