KULAKSIZ CAMİ – BERGAMA / İZMİR

RESTORE EDİLDİKTEN SONRA

Fotoğraflar: 10.Mayıs.2018 tarihlidir.

İzmir ili Bergama ilçesinde bulunan bu caminin banisi bilinmemekle birlikte Caminin isim tabelasında 1217/1803 yılında Çelebi Hacı Mehmed’in kızı Ayşe yaptırmıştır diye yazıyor. Eski bir yapının kalıntısı üzerine yapılmıştır deniliyor. Caminin batı yönündeki duvar eski yapıya aittir. Değişik dönemlerde yapılan onarımlarla ve yakın tarihlerde önüne yapılan ilavelerle özelliğinden büyük ölçüde uzaklaşmıştır.

Kulaksız Cami Vakıflar genel Müdürlüğü tarafından 2018 yılında tekrar restore edilerek şimdiki halini almıştır. Cami şu anda ibadete açıktır.
Cami kesme ve moloz taştan dikdörtgen planlı olarak yapılmış olup, üzeri ahşap bir çatı ile örtülmüştür. Mihrap ve minberi bir özellik taşımamaktadır.
Caminin yanındaki minaresi kesme taş kaide üzerinde yuvarlak gövdeli ve tek şerefelidir.

Yapı malzemesi olarak düzgün kesme taş, kaba yonu taş ve tuğla kullanılmıştır. Harime giriş kapısı basık kemerlidir ve üzerinde inşa kitabesi yer almaktadır. Harim, düz, ahşap bir tavanla örtülüdür. Pencere açıklıkları dıştan, düşey dikdörtgen iken; içten, yuvarlak kemerlidirler. Mihrap nişi yağlı boyayla boyanmış ve yuvarlak kemerlidir. Mihrap kavsarası alçı ile yapılmış, Barok karakterli bir süsleme ile taçlandırılmıştır. Minber, ahşaptan yapılmış ve oldukça sadedir. Orijinal son cemaat yeri, büyük olasılıkla yapının batısında yer almaktadır. Caminin batı cephesinde korint başlıklı devşirme bir sütun yer almaktadır. Klasik bir Osmanlı Hamam planında yapılmıştır. Caminin önünde bugün mevcut olmayan, sonradan yıktırılmış dış daire, arkasında iç daire denilen iki medresesi bulunuyordu.

Kaynak: İzmir Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri