KOZBEYLİ KÖYÜ CAMİ – YENİ FOÇA / İZMİR

İzmir ili, Yeni Foça ilçesi, Kozbeyli köyündedir. Kitabesinde 1611 yılında inşasına başladığı yazmaktadır. 1891 yılında tamir kitabesi mevcuttur.
Cami sade, Kare planlı, kırma çatılı, Batılaşma dönemi süslemelerinin yer aldığı, Geç Dönem Osmanlı mimarisinin genel özelliklerini taşıyan cami yapısındadır.
Caminin kuzeyinde ahşap destekler üzerine oturan ahşap örtülü bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Cephede ahşap destekler ve saçağın altı silmeler ile hareketlendirilmiştir. Doğu köşesinde tek şerefeli bir minare bulunmaktadır. Minare kaidesi düzgün kesme taş malzemelidir. Pabuç bölümünden itibaren yeni yapılmıştır. Cami yığma malzeme ile inşa edilmiş olup, sonradan sıvanmıştır. Güney cephesi haricinde diğer cephelerde dikdörtgen kesitli sade pencereler vardır.

Yapının harim mekanında güney cephede ortada yuvarlak kesitli her iki yanında Korint başlıklı iki sütuncenin olduğu mihrap nişi vardır. Mihrap nişi üzerinde dinsel içerikli kitabenin sonunda 1027 / 1611 tarihi vardır. Pano üzerinde çiçek motiflerden oluşan bir buket görünümünde süsleme elde edilmiştir. Güney cephede üst kısımda dairesel şekilli vitraylı pencereler vardır.
Minber ve kürsü gayet sade görünümlüdür. İç tavan ahşaptır. Tavan yüzeyinde üç adet dairesel pano vardır. Panolar bitkisel karakterli süsleme özellikleri taşımaktadır. Dış cephede saçak altında duvarın üst kesiminde güneş saati dikkat çekmektedir.
Caminin avlusu ve minareye bitişik tek katlı sade planlı küçük bir konut bulunmaktadır. Konut üzerinde 1297 / 1881 tarihi okunabilmektedir. Konut evi, ya da İmam evi düşüncesi olarak inşa edilmiştir.