KİLİSE CAMİ – HÜSNÜ ATABERK CAMİ – İZMİR

AGİOS METAMORPHOSİS KİLİSESİ – HÜSNÜ ATABERK CAMİİ 1894 Yılında yayınlanan Vital Cuinet in derlemesine göre, İzmir de o yılda 13 Ortodoks. 10 Katolik. 3 Ermeni, 3 Protestan kilisesi bulunmakta idi.  Bu kiliselerden biri olan AGİOS METAMORPHOSİS KİLİSESİ 1862 yılında yapılmış. 1922 yılına kadar faal olan kilise Kurtuluş savaş sonrası kilise konseyi tarafından satışa çıkarılır. Hayvancılıkla uğraşan İzmirli bir vatandaş kiliseyi hayvan damı olarak uzun zaman kullandıktan sonra; Makedonya da camiyi kiliseye çevirenlerden etkilenen ve bir kiliseyi camiye çevirmek ahdi olan HÜSNÜ ATABERK hayvan damı halinde olan kiliseyi satın alarak camiye dönüştürür. 75-80 yıldır cami olarak halen kullanılmakta olan Kilise cami 2010-2011 de restorasyon geçirmiştir. Hüsnü Ataberk ve eşi Nazmiye Ataberk Eğitime verdikleri katkıları yanı sıra hayır işlerinde de İzmir in ileri gelenlerindendir.

Bilgi: Camii İmamı Muhammet Öztürk

Adres: İzmir ili, Konak ilçesi, Hatay semti, İnönü cad. ile Mithat Paşa cad. kesiştiği köşe.