İSHAKLI ÇARŞI (ULU) CAMİ – SULTANDAĞI – AFYONKARAHİSAR

Cami, Karamanoğlu İbrahim Bey zamanında 1458 yılında yaptırılmıştır. 1912 tarihinde yıktırılarak yerine şimdiki Ulu Cami (Çarşı Camii-Aşağı Camii) inşa edilmiştir. Eski camiden sadece minare ile kitabesi kalmıştır, güneyinde ise Lâleli Çeşme bulunmaktadır. Ulu Camii’nin cephe duvarında bulunan kitabede, (Hicrî 863, Milâdi 1458) yılında ve Karamanoğullarından İbrahim bin Mehmet bey zamanında konmuştur. Yazısı sülüstür. “Bu cami Mehmet bin Halil, Mehmet bin Hamza ve ali bin Şeyh isimlerinde üç kişi yaptırmıştır.” Ayrıca Ulu Cami’de Ashab-ı Kiram ya da Eshab-ı Kiram’lardan alınan kutsal emanetlerden olan Sakal-ı Şerif saklanır. 13. yüzyılda Anadolu’ya gelen Horasan Erenlerinden Ahmed Remzi Tahranî (Ahmed Ramzī al-Tahranī veya halk dilinde Ahmed-i Remzi)’nin türbesi ilçede Akşehir yolunun sol tarafındadır. Diğer erenlerden Ahi Ömer Çavuş’tur.

KAYNAK: WİKİPEDİA