İĞNEDERE KÖYÜ CAMİ – MENEMEN / İZMİR

İzmir İli Menemen İlçesi İğnedere Köyü merkezinde Osmanlı Döneminden kalma eserler içinde , CAMİ – ÇEŞME – KÖPRÜ vardır.
Tarih boyunca Dere, İğnedere, Eğnebeğü Deresi, Eynesi Dere ve İne Deresi adlarıyla anılmıştır. 1531 yılı Tahrir Defterlerinde adı geçmektedir. İğnedere Köyü halkı Yörük cemaatindendir. Köyün muhtemel kurucuları İnebeğler, İnebeğli, İnesi, İnesili adlarını taşıyan Yörükler tarafından kurulmuş olmalıdır.
CAMİ kareye yakın dikdörtgen planlı olarak yığma kesme taştan yapılmıştır. Kırma profilli tavan döşemesinde kiremit kullanılmıştır. Giriş kapısı kesme taştan kemerli olarak yapılmış olup kitabesi orijinaldir. Camekanla kapatılmış olan son cemaat yeri sonradan ilave edilmiş. Kadınlar mahfeli dört ahşap sütunun üzerine oturmuş dikdörtgen şekildedir.
Mihrap son restorasyonda cini-seramik ile kaplanmıştır.
Minber ve kürsü ahşaptan yapılmıştır. Küçük giriş avlusu ile yan tarafta nispeten daha büyük avlusunda şadırvanı bulunuyor.
Tek şerefeli minaresi gayet bakımlı görünmektedir.