HAFSA SULTAN CAMİ – TİRE / İZMİR

Tire nin Duatepe Mahallesinde bulunan cami, bugün ayakta kalmamış olsa da etrafındaki türbe, tekke, imaret ve hamamı ile devrinin önemli yapılarından biridir. Beylik dönemi mimari yapılarında görülen tipik özellikleri ile dikkat çekmektedir.
14. yüzyıl ortalarında yapılan caminin banisi, Aydınoğlu Beyliğinin Tire emirliğini yapan İsa Beyin kızı, Osmanlı Sultanı Yıldırım Beyazıt ın hanımı Hafsa Sultan dır. Halk anlatımlarına göre, bu Camii Hafsa Hatunun çeyiz parasıyla yapılmıştır.
Caminin,1390-1392 yılları arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. Cami, zaviye, imaret, çeşme, hamam ve kabristanlıktan oluşmaktaydı. Üst örtüleri tamamen yıkılan bu yapıların, minaresi de yıkılma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Caminin güney-doğusunda yer alan hamamın büyük kısmı da toprak altındadır.