HACI İBRAHİM CAMİİ – KUŞADASI / AYDIN

Aydın‘ın Kuşadası ilçesi Hacıfeyzullah Mahallesi Yıldırım Caddesi üzerinde yer alan İbrahim Camii’nin yapım tarihi ve bânisi hakkında net bir bilgi yok. Ancak çarşı içindeki 1656 tarihli Hanım Camii’nden kısa bir süre sonra yapıldığı tahmin ediliyor. Camiye adını veren Kuşadası eşrafından yerel dilde İbramaki adıyla tanınan İbrahim adlı kişinin de buraya Anadolu’dan gelen Türkmenlerin lideri olduğu düşünülüyor.
Cami ve yakınındaki hamam, Kuşadası Belediyesi’nin kuruluş yılı olan 1881’de onarılmış. Bu onarım sırasında Kuşadası Belediye Başkanı “Sarızade ve Hacı” lakabıyla bilinen İbrahim Ağa’ymış. Bu nedenle Hacı İbramağa Camii olarak da anılır olmuş. 1952 ve 1995 yıllarında da birer tamir gören cami, 2012 Mart’ında elektrik kontağından çıkan yangında zarar görmüştü. Bu yüzden yine onarıma alınmış.

Kuşadası‘nın önemli tarihi eserleri arasında yer alan Kuşadası Hacı İbrahim Cami’inin inşaat yılı bilinmemekle beraber 1952 yılında tamir ettirildiği biliniyor.