BARBAROS KÖYÜ ESKİ CAMİ – URLA / İZMİR

Barbaros’lular (eski Sıradamlı’lar) toplu namazlarını yaklaşık 1787 yılına kadar köy meydanına yakın yerde olan ve Hacı İsmail isimli şahsın yaptırdığı mescitte kılmışlardır.
Takribi olarak 1787 yılında Hacı İsmail kendi hanımına bir cami yaptırmaya karar vermiş ve inşaatına tek başına başlamıştır. Daha sonra köylüler de destek vererek bu cami tamamlanmıştır.
Minaresi tek şerefeli olan caminin avlusunda iki kuyu, bir imam odası ile bir cenaze yıkama odası vardır. Cami 10m.X10m. boyutlarda olup içinde yaklaşık 200 kişi namaz kılabilir. Ayrıca caminin arka kısmına sonradan yapılan ahşaptan kadınların namaz kılınması için ilave bir bölüm yapılmıştır.
Minaresi daha sonra 1897 yılında Hacı Hafız Muhammed Nuri tarafından yaptırılmıştır. İki kez tamir görmüştür. İlk yaptırıldığında üzeri toprak (suyu geçirmeyen özellikli toprak) bir dam şeklinde idi. Sonra çatı değiştirilmiş, Kiremitle kaplanmış, geçen yüzyılın ortalarında da yeni bir tamiratla duvarların üzerine beton atılmış ve çatıdaki kiremitler değiştirilmiştir.
Cami Bakanlıkça tarihi eser niteliğinde görülerek koruma altına alınmıştır.
Kaynak: Aydın Yaka . “ Ege de bir köy Barbaros Monografik araştırma İzmir. 2016 “