AŞAĞI KIZILCA ORTA MAHALLE CAMİ – KEMALPAŞA / İZMİR

İzmir ili, Kemalpaşa ilçesi, Aşağı Kızılca beldesi, Kızılca- Kemalpaşa yolu üzerindedir. Yapım yılı  kitabesinden  1900 tarihli olduğu ve halkın müşterek  katılımı ile yapıldığı anlaşılmaktadır.
Cami yol seviyesinden bir hayli yukarı kısımda konumlanmış, camiye arka kısımdan merdivenler ile girilmektedir. Geniş bir avlusu ve aptes alma yerleri vardır. Son cemaat yeri  yaz aylarında öğrenci yetiştirmek içim kuran kursu dershanesine  çevrilmiştir. Kadınlar mahfeline son cemaat yerindeki merdivenlerle çıkılmaktadır. Cami üstü tek kubbe ile örtülüdür. Tek şerefeli minaresi caminin doğu kısmında olup şerefe altı tuğla işlemelidir. Mihrap çini ile bezelidir. Mihrap yan kısımlarında  yine çinilerle ayet panoları vardır. Mihrap duvarında, mihrap üstü üç adet vitray  süslü pencere mihrap sağ ve sol yanlarda birer adet olmak üzere toplam beş yuvarlak kemerli pencere ile aydınlatılmaktadır.
Minberin de tamamı Kütahya çinileri ile kaplanmıştır.  Aynı şekilde değişik desende kürsü de çinilerle kaplıdır. Sağ duvarda dört, sol duvarda dört pencere sadedir. Sol duvar orta kısmında minareye çıkılan kapı bulunmaktadır. Cami  giriş kapı üzeri kadınlar mahfeli olarak kullanılmaktadır. Kadınlar mahfel orta kısmında çıkıntı görüntüye değişiklik katmakta, çıkıntının alt kısmında alçı işi işlemeli madalyon görüntüye ayrı bir güzellik katmıştır.