APDULLAH AĞA CAMİ – KARABURUN / İZMİR

İzmir ili, Karaburun ilçesi merkez çarşı içindedir. Kitabesinde Hicri 1316  (M / 1899) yapıldığı yazmaktadır. Yeni restorasyondan geçen caminin  orijinalliğinden bir hayli uzaklaştığı söyleniyor.

Minaresi dikdörtgen bir kaidenin üzerinde kesme taş örmeli sade şerefeli, küllahı erken Osmanlı eserleri gibidir. Kırma bir çatı üzeri kiremit kaplıdır. Harim duvarları son restorasyonda sıvanmış ve beyaz boyanmıştır.

Cami içi herşeyi ile yenilenmiştir. Mihrap mermer malzemeden sade olarak yapılmış, Minber Ahşap ve oldukça sade fakat estetik bir güzelliğe sahiptir. Cami tavan döşemeleri ahşap , kenar kısımlarında ağaç motifler ile avize kısmı güzel bir ağaç motif ile süslemelidir. Kürsü de yine minber malzemesinden sade ve güzel bir şekilde yapılmıştır. Mihrap duvarında iki büyük ve iki küçük pencere vardır. Caminin diğer duvarlarda da aynı şekilde iki büyük , iki küçük; toplam altı büyük, altı da küçük pencere ile aydınlatılmaktadır.

Kadınlar mahfeli de yine ahşap malzemeden ve hepsi birbiriyle uyumlu bir şekilde yapılmıştır. Müezzin mahfeli, Kadınlar mahfelinin tam altında ahşaptan yapılmıştır.