Bedestenlar

BEDESTEN – UŞAK

Uşak merkez Mendepazarı mevkisinde bulunan bedestendir.

İtalyan bir mimar tarafından 1901’de yaptırılmıştır. İki katlı ve taş kullanılarak yapılan bina 1980’li yıllarda restore edilerek Sarraflar Çarşısı haline getirilmiştir.

Evliya Çelebi 300 sene evvel, Uşak’ın hanlarını hamamlarını yazdıktan sonra Uşak için bir kusur olduğunu varsayarak (…amma Bedestanı yoktur) demiştir.

KURULUŞUNA EVLİYA ÇELEBİ SEBEP OLDU

Evliya Çelebi 1600’lu yıllarda Uşak’a geldiğinde, “Uşak’ın hanları hamamları ve de çeşmeleri çoktur. Amma Bedesteni yoktur” demesi, bunu bir kusur gibi algılayan Uşaklıları çok üzmüş, çeşitli girişimlerde bulunsalar da bu eksikliği giderebilmek için 300 yıl kadar beklemek zorunda kalmışlardı.

Mendepazarı mevkiinde 1901 yılında yapımına iki katlı ve taş bina olarak başlanan bedesten, altlı üstlü 30 işyeri olarak planlanmış ve bir İtalyan mimar tarafından çizilmiştir. Evliya Çelebi’ye nazire yaparcasına yaklaşık 80 yıl, kumaş satan mağaza (Bezistan) ve terzilere ev sahipliği yapmıştır.

KAYNAK: UŞAK PORT