RİGA – LETONYA

RİGA – LETONYA

Letonya’nın başkenti Riga, Baltık coğrafyasının en büyük şehri. Önemli bir kültür, ticaret, eğitim ve sanat kenti olarak tanınan Riga, etkileyici tarihi sokakları, Baltık mimarisi esintisi taşıyan mimari yapıları, deniz kokusu esintili hareketli yaşamı ile keyifli bir seyahat rotası.

Baltıkların en önemli liman şehri olan Riga’nın 12.yüzyıl sonlarında kurulduğu düşünülüyor. Alman ticaret gemilerinin uğrak noktasına dönüşmesiyle önemi artan şehrin ilk kurulduğu yer olan tarihsel merkez Vecriga, UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alıyor.

Resmi kuruluş tarihi 1201 olan şehir, Daugava Nehri’nin her iki kıyısında yer alıyor. Riga Körfezi boyunca, Baltık Denizinin muhteşem manzarasına sahip olan şehir, bölgenin ulaşım ağlarının kesişme noktasında.

Gelişmiş altyapısı, zengin kültürel değerleri, sanat yaşamı, gece hayatı ve mimari yapılarıyla ziyaretçilerini etkilemeyi başaran Riga’da mimari anlayış, insanı kendine hayran bırakıyor. Art Nouveau mimari tarzı örnekleri ile bezeli cadde ve sokaklarda, tarihi geçmişte zaman yolculuğuna çıkmak mümkün.

Kentin ilk kurulduğu bölgede, Eski Riga olarak adlandırılan bölümde yer alan Özgürlük Anıtı, gökyüzüne doğru 3 adet yıldız tutan bronz bir kadını temsil ediyor. Üzerinde vatan ve özgürlük için yazılı olan anıtın yıldızları Letonya’nın 3 farklı bölgesini, Vidzeme, Kurzeme, ve Latgale’yi anlatıyor.

Riga Kalesi, 1330 yılından bu yana ayakta. Daugava Nehri’nin kıyısında tüm görkemiyle kente gelenleri selamlayan kale, Letonya Başbakanı’nın resmi ikametgâhı. İçerisinde müze ve devlet kurumlarının da yer aldığı geniş bir kompleksten oluşan yapı, şehirde mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.

Dini yapılar açısından da zengin olan Riga’da, şehrin eski bölümünde konumlanan St. Peter Katedrali, gotik mimari tarzıyla dikkat çekiyor. 1660’lı yıllarda ahşap malzeme ile inşa edilen katedral, yıllar içerisinde çelik malzemeden yeniden inşa edilmiş. Şehrin panoramik manzarasına sahip olan katedral, Riga’yı görebileceğiniz en güzel noktalardan.

Riga Gezilecek Yerler

Şehirdeki Art Nouveau mimari akımını görmek isteyenlerin gidebileceği en iyi nokta Alberta Caddesi. Aynı zamanda şehrin en hareketli caddelerinden biri olan Alberta boyunca sıralanan binalar, etkileyici bir güzelliğe sahip.

40’ı aşkın müze ve sanat galerisinin bulunduğu Riga gezilecek yerler arasında kültür, sanat mekanları önemli bir role sahip. Letonya Gemicilik ve Etnografya Açık Hava Müzesi, ülkenin en zengin koleksiyonuna sahip müzelerinden biri. Dekoratif Uygulamalı Sanatlar Müzesi, Riga Tarihi Müzesi ve Letonya Doğa Müzesi de görülmeye değer.

KAYNAK: TURNA.COM

FOTOĞRAFLAR 2016 YILINDA ÇEKİLMİŞTİR