KARLOVY VARY – ÇEK CUMHURİYETİ

Karlovy Vary (Almanca: Karlsbad), Çek Cumhuriyeti’nin Bohemya bölgesinde bulunan bir şehirdir.

Batı Bohemya’da 1370’te İmparator IV. Karl tarafından kuruldu. Çek Cumhuriyeti’nde kaplıcalarıyla ünlü bir turizm kentidir. Kâğıt helvaları ve porselenleri de ünlüdür. Uluslararası Karlovy Vary Film Festivali ile de bilinir. “Kralın Banyosu” anlamına gelen kenti bugüne kadar dünyadaki pek çok ünlü siyasi, asker ya da sanatçı ziyaret etmiştir.

Çek Cumhuriyeti’nin en ünlü spa merkezi Karlovy Vary’de – veya Carlsbad- 1500’lü yılların sonundan kalma 200 spa evi bulunmaktadır. Cennet gibi, yemyeşil ve huzurlu Tepla Vadisindeki su kaynaklarının, metabolik ve gastrik hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir. Ziyaretçiler, bu şehrin Barok ve Art Nouveau binalarına akın etmektedir. Beş güzel Kolonad, sıcak su kaynaklarının yanında bulunur ve burada ziyaretçiler su terapisi ile rahatlayıp mineral zengini su içer. Bu şehir aynı zamanda uluslararası film festivaline ev sahipliği yapmaktadır.

Mustafa Kemal Atatürk’ün de tedavi için gittiği kent, sağlık kenti olarak bilinir. Sigara içilmesi tüm kent çapında yasaktır.

2021’de şehir, ünlü maden kaynakları ve 18. ve 19. yüzyıllarda Avrupa hamam kültürünün yükselişine dair mimari tanıklığı ile “Avrupa’nın Büyük Kaplıca Şehirleri” adı altında ulus ötesi UNESCO Dünya Mirası alanının bir parçası oldu.

Atatürk 1. Dünya Savaşı sırasında geçirdiği böbrek rahatsızlığı sebebiyle, yaklaşık bir ay boyunca Karlovy Vary’de kalıp tedavi görmüştür. Çekya’nın termaloji ve içmeler şehri Karlsbad’da, Atatürk’ün kaldığı otelin üstünde bu yazı bulunur: “Önemli devlet adamı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu M. Kemal Atatürk, Temmuz 1918’de burada tedavi görmüştür.”

Bu nedenle ve görülmeye değen birçok güzelliği ile Karlovy Vary, Türk turistler için Prag’dan sonra en popüler Çekya şehridir. Günübirlik olarak gezilebilen şehir, Prag’dan yalnızca 130 kilometre uzaklıktadır.

Kaynak: Vikipedi, özgür ansiklopedi

KARLOVY VARY YOL MANZARALARI