ÇİFTE HAMAM – ÜSKÜP / MAKEDONYA

Çifte Hamam, Makedonya’nın başkenti Üsküp şehrindeki Türk Çarşısı’nda yer almaktadır. Bu yüzden hamam Osmanlı mimarisinden derin izler taşımaktadır. Yapı iki ana bölümden oluştuğu için Çifte Hamam olarak adlandırılmış ve günümüze kadar ulaşabilmiştir.

ÇİFTE HAMAM’IN TARİHÇESİ VE MİMARİSİ

Çifte Hamam, 1514 yılında Yavuz Sultan Selim’in Hocası Halim Çelebi tarafından yaptırılmıştır. Moloz taşı ve harçla yapılmış olup üzeri ahşap çatı ile örtülmüştür. Kadınlar ve erkekler kısmının planları aynı olsa da yerleri farklıdır. Hamamda üzeri dev kubbeli soyunma alanları, giriş ve çıkış yerleri bulunmaktadır.

Yıkanma odalarının ön kısımlarında ortada birer kubbe ve yanlarında tonoz kemerler bulunmaktadır. Arka taraflarında ise yan yana üzerleri kubbeli ikişer halvet odaları yer almaktadır.

Çifte Hamam 1728 yılında yıkılma tehlikesine karşı restore edilmiştir. Fakat günümüzde kullanıma kapalıdır. Sadece turistik amaçlı ziyaret edilebilmektedir. Ayrıca hamam içerisinde fotoğraf çekimine de izin verilmemektedir.