BEYAZ KULE – SELANİK / YUNANİSTAN

Beyaz Kule veya Kanlı Kule (Yahudi İspanyolcası: Kuli Blanka, Yunanca: Λευκός Πύργος Lefkos Pirgos), Selânik’te bulunan ve şehrin sembollerinden sayılan kuledir. Günümüzde tarihî bir kule ve müze olarak, şehrin deniz kıyısında yer alır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilmiştir.

Balkan Savaşları sonucunda şehir Yunanların eline geçtiğinde kule beyaza boyanmış fakat zamanla eski rengini geri kazanmıştır. O günden sonra “Beyaz Kule“ olarak adlandırılan yapı günümüzde Selanik’in en çok ziyaret edilen turistik yerlerindendir.

Selanik‘teki en popüler anıt ve kentin görsel ikonu olan Beyaz Kule tüm ihtişamı ile kentin sahilinde bulunuyor. Bu ünlü simge yapı, kentin zengin geçmişini yansıtıyor. Kule, ziyaretçilere Selanik Körfezi de dâhil olmak üzere bölgenin büyüleyici manzarasını sunuyor. Kule, Selanik’in kültürel yaşamına yapılan son eklemelerden biri haline gelen eşsiz bir müzeye ev sahipliği yapıyor.

BEYAZ KULE’NİN HİKÂYESİ.

15. yüzyıl civarında bir Bizans suru üzerine inşa edilen Beyaz Kule, savunma duvarları ile kapatılmış, limanı ve kıyı şeridi savunmasını güçlendirmek için bir kale görevi görmüş. O dönemde, Osmanlı askeri zaferinin şerefine Aslan Kulesi olarak anılırken, 17. yüzyılda Kalamarya Kulesi olarak bilinirdi. Bir garnizon ve daha sonra bir hapishane olarak yeniden kullanıldıktan sonra Kan Kulesi (ya da Türkçe olarak Kanlı Kule) adını aldı. 1891 yılında mevcut Beyaz Kule adını aldı ve beyaza boyandı.

15. yüzyılda, savunma duvarları tahrip edilmiş, kule I. Dünya Savaşı’nda Müttefik kuvvetler için bir iletişim merkezi olarak hizmet vermiş ve çatışmalar sırasında birçok antik eser de depolanmış. Kule, 1912’den 1983’e kadar Selanik’teki hava savunmasını barındırıyordu ve aynı zamanda üniversitenin meteoroloji laboratuvarını barındırıyordu. Bugün, halka açık ve Selanik’in zengin tarihine ve çok kültürlü ruhuna odaklanan bir müzeye ev sahipliği yapıyor.

Kaynak: Vikipedi, özgür ansiklopedi