BELVEDERE SARAYI – VİYANA / AVUSTURYA

Belvedere Sarayı, Avusturya’nın başkenti Viyana’nın Landstrasse ilçesinde iki parçadan oluşan barok stilde bir saraydır.

Belvedere Sarayı, 1668-1745 yıllarında Savoy Prensi Eugen emri ile mimar Johann Lucas von Hildebrandt’a yaptırılmıştır. Yukarı ve Aşağı Belvedere Sarayı olarak iki parçadan oluşan barok yapılar birbirine çok geniş ve göz alıcı bir bahçe ile bağlıdır. Landstrasse’de bugün Avusturya Belverede Galerisi olarak kullanılan yapılarda çok önemli tarihi tablolar da vardır.

Belvedere Sarayı (Belvedere Schloss), Avusturya‘nın başkenti Viyana‘da iki yapıdan oluşan, Barok mimari üslubu ve ülke tarihindeki konumu nedeniyle büyük önem taşıyan, kenti ziyaret eden birçok kişinin uğrak noktası. Avusturya’nın en önemli sanat koleksiyonlarının yer aldığı saray, Orta Çağ’a ve Avusturya Barok dönemine ait eserlerin yanı sıra 19. ve 20. yüzyıllara ait Avusturya sanatının önde gelen çalışmalarına da ev sahipliği yapıyor.

Savoy Prensi Eugen’in emriyle 1668-1745 yılları arasında inşa edilen Belvedere Sarayı, Yukarı ve Aşağı Belvedere Sarayı olarak iki ayrı yapıdan oluşuyor. Yukarı Belvedere Sarayı, II. Dünya Savaşı ardından 15 Mayıs 1955’te Avusturya’nın bağımsızlığına kavuştuğu anlaşmaya ev sahipliği yapması nedeniyle Avusturyalılar için tarihi önem taşıyor.

Belvedere Sarayı, yukarı ve aşağı olmak üzere iki ayrı sarayın birleşmesinden oluşan, Avusturya’nın başkenti Viyana’nın en değerli yapılarından biri. Viyana’nın en çok ziyaret edilen tarihi yerlerinden olan Belvedere Sarayları, 1668-1745 yılları arasında Savoy Prensi Eugen emri ile mimar Johann Lucas von Hildebrandt tarafından inşa edilmiş.

Barok mimari üslubu ile dünyanın sayılı mimari yapıları arasında gösterilen sarayı oluşturan iki ayrı yapı çok geniş ve göz alıcı bahçe ile birbirine bağlanıyor. Aynı zamanda müze olarak da kullanılan sarayda çok önemli yağlı boya tablolar sergileniyor. Sarayın Avusturya için önemi ise II. Dünya Savaşı sırasında Almanya tarafından işgal edilen ülkenin savaş sonrasında, 15 Mayıs 1955’te bağımsızlığına yeniden kavuştuğu anlaşmanın bu sarayda imzalanmış olmasından kaynaklanıyor.

Kaynak: Vikipedi, özgür ansiklopedi