Asırlık Ağaçlar

KUNDURACI ÇINARI– KAYNAKLAR / İZMİR

ULU ÇINARLAR – KAYNAKLAR  / İZMİR

KUNDURACI ÇINARI

Ulu ağaç deyince İzmirlilerin aklına ilk Kunduracı Çınarı gelir. İnsanoğluna doğanın heybetini ve zamanın varlığını kanıtlarcasına yüzyıllardır ayakta durur Kunduracı Çınarı. Gövdesine asılmış ‘’Tabiat Anıtı’’ tabelasını vakur ama gururla taşır.

Kültür ve tabiat varlıklarını koruma yüksek kurulu tarafından, tabiat yapısı, ölçüleri ve diğer özellikleri bakımından anıtsal nitelikler kazanmış bulunan ağaçlar, anıt ağaç olarak tanımlanarak, koruma altına alındılar.

Bu özelliklerinin yanında, doğal ortamda kendi hallerinde yaşaması, kuşaklar arasında bir bağ oluşturacak kadar uzun bir geçmişe sahip olması ve görsel güzellik taşıması gerekmektedir. T.C. Kültür Bakanlığının belirlediğine göre on tanesi İzmir ilçelerinde olmak üzere tüm Türkiye’de doksan üç adet tabiat anıtı ağaç bulunmaktadır.

İzmir çevresinde yer alan bu anıt ağaçların en güzellerinden biriside, Buca’nın Kaynaklar köyünün, köy meydanında bulunan Kunduracı Çınarıdır.

Kaynaklar, Buca ilçesinin doğusunda bulunan Nif dağı yamaçlarında kurulmuş bir köydür. Fazla miktarda su kaynağı bulunması nedeniyle Kaynaklar adıyla anılır. Bu köyün simgesi olan, tarihi çınar ağacı ise kunduracı örsüne benzetildiğinden Kunduracı Çınarı olarak bilinmektedir.

Tabiat varlıklarını koruma kurulunun 1994 yılında yaptığı araştırmaya göre, bu anıt ağacın 980 yaşında olduğu, boyunun 30m ve çapının dört metre olduğu saptanarak, 29.9.1994 tarihinde anıt ağaç olarak tescili yapılmıştır.

Hayranlık uyandıracak kadar büyük ve yaşlı olan bu tür ağaçlar doğaseverlerin oldukça ilgisini çekmekte. Yurt dışında da değişik ülkelerin ulusal parklarında bulunan bu tür anıtsal ağaçlar her yıl binlerce doğasever turistin gezi programında yer alır. Sırf 1989 yılında ABD’de bu ağaçları ziyaret edenlerin sayısı170 milyon kişi olarak saptanmıştır.