Asırlık Ağaçlar

İNKAYA ÇINARI – ULUDAĞ / BURSA

İnkaya ÇınarıBursa‘da Uludağ’ın eteklerinde yer almakta ve yaklaşık 610 yıllık bir tarihe sahiptir. Adını Osmanlı Devleti’nin ilk köylerinden biri olan İnkaya Köyü’nden alan çınar, Osmanlı’nın neredeyse tüm dönemine şahitlik etmiştir. Çapı 3, yüksekliği 35 metre olan çınar, Türkiye’nin en yaşlı ağaçlarından biridir ve dünya çapında da bir üne sahiptir. 13 ana kolu, 9,2 metrelik çevresi bulunan bu ağacın dallarının kalınlığı ise 3-4 metre olup neredeyse normal bir ağaç gövdesi kadardır. Çevresini 12 Kişi kollarını açarak sarabilmektedir.

İnkaya Çınarı; Bursa’nın bir simgesi haline gelmiş, şehri ziyaret edenlerin mutlaka uğradığı bir yer olmuştur. Şehrin yoğunluğundan ve stresli yaşamından uzaklaşıp nefes almak, dinlenmek adına bire bir olan bu tarihi çınarın altında; mangal restoranı, çay bahçesi, market ve hediyelik eşya dükkanları yer almaktadır. Ayrıca köylü kadınların bahçelerinde yetiştirdiği sebze ve meyveleri, yaptığı el işi eşyaları burada satmaları sebebiyle çınar, köy halkının geçim kaynağıdır.