AYDIN ANITI – AYDIN

Aydın Sanayi Odası’nın yeni hizmet binasını ve Aydın Ticaret Odası ve Aydın Belediyesi’nin ortaklaşa yaptırdığı Adnan Menderes Kavşağı ‘Aydın Anıtı’nın’ açılışını gerçekleştirildi.
AYDIN ANITINI AÇTI
Aydın’da yoğun bir programa takip eden Rifat Hisarcıklıoğlu daha sonra Aydın Ticaret Odası’nın kuruluşunun 85. yıl dönümü dolayısıyla Aydın Belediyesiyle ortaklaşa yaptırdığı Adnan Menderes Kavşağı ‘Aydın Anıtının açılışını gerçekleştirdi. Açılışta konuşan AYTO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, odalarının 85’nci kuruluş yıldönümünde Aydın’a kalıcı bir kültür mirası bırakmak istediklerini söyledi.
Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu da, “Milli mücadelenin başladığı topraklarda yaşamaktan gurur duyan Aydınlılar olarak efelerimize ayrı bir önem veriyoruz. Aydın’da bugüne kadar ilimizi simgeleyen ege, incir ve zeytin gibi figürler ayrı ayrı noktalarda anıtlaştırılmış. Biz Aydın’ın simgelerini tek bir yerde toplayalım istedik ve bu anıt ortaya çıktı. Hem Aydın’ın simgelerini hem de tarihi ve tarımsal zenginliklerini bir arada sunmaya karar verdik. Anıtın yapımında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
AYDIN ANITI
Aydın’ın simgeleri olan efe ve incir’in yer aldığı anıtta Atatürk’ün zeybek oynarken ki heykeli bulunuyor. Yaklaşık 400 bin TL’ye mal olan anıtın 200 bin TL’lik kısmını Ticaret Odası karşılarken, geri kalan kısmını Aydın Belediyesi üstlendi. Aydın’da belediye meclisi tarafından ismi Adnan Menderes Kavşağı olarak değiştirilen Yeni Dörtyol’a dikilen Aydın Anıtı Türkiye’nin yetiştirdiği ünlü heykeltıraşlardan Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Tankut Öktem’in kızı Pınar Öktem tarafından yapıldı.
Pınar Öktem anıtla ilgili olarak açılışta yaptığı konuşmada şu bilgilere yer verdi: “Ege bölgesinin en verimli topraklarına sahip efeler diyarı Aydın’ın, tarihinden gelen tüm değerlerini; halkının Cumhuriyet tarihi boyunca gösterdiği cesaret ve kahramanlıklarını, zeybek oyunlarını, yöresel kıyafetlerini, binlerce yıl bu topraklarda yaşamış olan medeniyetlerin bırakmış olduğu antik miraslarını sembolize eden bu anıt, en önemli meydanımızda, Aydın’ın insanlık adına kıvanç duyulacak tüm değerlerini simgeleyen kompozisyonu ile gelecek kuşaklara bırakılacak bir sanat eseri olarak tasarlanmıştı.
KAYNAK: EGENİN SESİ HABER