ATATÜRK ONUR ANITI – İLKADIM – SAMSUN

Samsun ili, İlkadım İlçesi, Kale Mahallesindedir.

Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak ve yeni Türkiye Devleti’ni kurmak üzere ilk adımı Samsun’a çıkarak gerçekleştirmiştir. Onur Anıtı, bu onurlu olayın anısına, heykeltraş Heinrich Kirppel’e yaptırılmıştır. Samsun’un simgesi haline gelen anıt, 1932 yılında açılmıştır.

Anıt, kaide ve heykel olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Atatürk, şahlanan bir at üstünde betimlenmiştir.

Heykel kaidesiyle birlikte 8,85 metre uzunluğundadır. Kaidenin yüzeylerinde sivri kemerli nişler bulunmaktadır. İki yönde bulunan nişte kabartma, diğer iki yöndeki nişte ise yazılar bulunmaktadır. Kabartmaların birinde, sandaldan mermi ve cephane taşıyan insanlar betimlenmiştir. Diğer kabartmada ise Atatürk, halk ile el ele şekilde betimlenmiştir. Nişlerde bulunan yazılardan birinde ‘Vatanda Milli Mücadeleye başlamak için Gazi, 19 Mayıs 1335-1919 tarihinde Samsun’a çıktı.’ yazmaktadır. Diğer nişte ise, ‘Bu heykel, Samsun Vilayeti halkı tarafından 29. Birinci Teşrin 1931 tarihinde dikildi.’ yazmaktadır.

KAYNAK: KARADENİZ KÜLTÜR ENVANTERİ