22 Kasım 2024
Kiliseler

SURP GARABET ERMENİ KİLİSESİ- KEMAL REİS İLKÖĞRETİM OKULU – KARATAŞ – İZMİR

Kemal Reis okulu Halil Rıfat Paşa Caddesi, 244 numarada bulunmaktadır. Şehit Nihat Bey Caddesi tarafından Tarihi Asansöre de komşu olan okulumuz, Halil Rıfat Paşanın İzmir Valiliği döneminde (1885–1886,1889–1891) SURP GAREBET ERMENİ KİLİSESİ ‘nin yerine yapılmıştır.
Bu okul; 1938 yılında ilkokula dönüştürülür ve adı da Asansör İlkokulu olur. Turgut Reis Mahallesi’nde 244. Sokak’ta bulunan okulumuz, 1952 yılında çevrede oturanların yoğun istekleri üzerine, adı bir kez daha değiştirilerek Turgut Reis İlkokulu adını alır. 
Fakat okulun çevresindeki nüfus yoğunluğu artıkça bu okul binası da yetersiz kalır ve Okul Koruma Derneği’nin de katkıları ile 1962 yılında okulun bahçesinde yeni bir bina yapımına başlanır ve 1964 yılında eğitim-öğretime açılır. Okulumuz gün geçtikçe fiziki olarak artık ihtiyaçlara cevap veremeyecek hale gelir ve nihayet okulun geniş bahçesine 1975 yılında yeni bir bina yapılmasına başlanır. Bu bina, üç katlı ve beş derslikli olarak inşa edilir. Eski okul olarak kullanılan binalar da yıkılır ve yeni ek binalar yapılarak, 1981 yılında okul tekrar eğitim-öğretime açılır. 
KİLİSENİN PAPAZINA AİT EVİN de restorasyonu yapılarak 1987 yılında ana sınıfı olarak açılır ve 1995 yılında bir toplantı salonu ilave edilir. Okulumuz 17 derslik, 15 öğretmen ve 210 öğrenci ile eğitim- öğretim hizmetine devam etmektedir. 
Kemal Reis İlkokulu; Kemal Reis, Turgut Reis, Kılıç Reis ve Akın Simav Mahallelerinde oturan binlerce çocuğun eğitim-öğretim görerek hayata hazırlanmasını sağladı. Kısa bir süre de olsa 11. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’ün de eğitim-öğretim gördüğü bu okula adını veren Kemal Reis’ten bahsetmekte yara var sanırım. Türkiye’nin hiçbir yerinde bu kadar denizcinin adının bir arada olduğu, bir başka semt daha yoktur. Karataş, Salhane ve Karantina semtlerinde yaşayanların Çaka Bey ve o dönemin denizcilerine karşı bir hayranlık ve vefa duygusunun gelişmesinde Karataş’taki Çaka Bey Tersanesi’nin önemi ve yeri büyüktür.
Kemal Reis’in (1450–1511) asıl adı Ahmet Kemaleddin’dir. Babası Karamanlı Ali olup, Piri Reis’in amcasıdır. Uzun yıllar Akdeniz’de korsanlık yaptıktan sonra Osmanlı Donanması’na Azap askeri olarak katılır ve kısa zamanda Azap Reisliği’ne yükselir. Eğriboz seferine de Mahmut Paşa’nın komutasındaki donanmayla katıldı ve adanın fethinden sonra oraya yerleşerek Venedikliler’e karşı Akdeniz’de sayısız başarılar elde etti. Hem Türk, hem de Venedikli denizcilerin arasında büyük bir saygı ve üne kavuştu. Yeni Türkiye Ansiklopedisi’nde adından Karamanlı Kemal Reis olarak bahsedilmektedir.

KAYNAK: ABDÜLKADİR HAZMAN ( İZMİR’İN BATI YAKASI )