YUNUS EMRE TÜRBESİ – ÜNYE / ORDU

Yunus Emre, doğum ve ölüm tarihi kesin olarak bilinmeyen 13. ve 14. yüzyılda yaşadığı bilinen bir Türkmen dervişidir. Yaşadığı yılların belli olmaması gibi kabrinin nerede olduğu da kesin olarak bilinmemektedir. Ülkemiz genelinde 10’un üzerinde mezarı bulunmaktadır.

Ünye’deki mezarın türbe haline getirilmesi ve Şeyh Yunus Emre’nin mezarı olarak kabul edilmesinin bir sebebi de şudur ki; Yunus Emre bu şekilde bir şiir kaleme almıştır : “İndik Urum’a kışladık, Çok hayr-u şer işledik, Oney oldu son durak, göçtük Elhamdülillah.” Ünye’nin eski adı olan Oney için böyle bir dörtlüğü bulunan Yunus Emre’nin bu hasepten nedenli burada vefat edip Ünye’ye defnedildiği düşünülmektedir. Bu türbe de bundan dolayı yaptırılmıştır. Türbe ilk yapıldığında sanırım farklı bir mimari olsun diye sekiz köşeli şekilde ve tavana doğru kısalan bir formatta dizayn edilmiş.

Belediye ve Şeyh Yunus Emre Derneği’nin katkılarıyla son yıllarda yapılan düzenlemelerle birlikte oldukça hoş bir hal alan Türbe civarında artık Yunus Emre’nin daha çok şiiri ve hayatının yazılı olduğu bir tablo bulunuyor. Bölgeye geçen yıl bu düzenleme ve geliştirmeler ile birlikte bir çay bahçesi de yapıldı. Peyjaz çalışmaları ile Ünye manzaralı oturma yerleri hazırlanarak kaldırımlar yenilendi. Daha geniş bir araç park alanı düzenlendi.

Şeyh Yunus’un türbesini ziyaret ettiğinizde aşağıda gördüğünüz Ünye’nin manzarasını görme fırsatı buluyorsunuz.

Türbenin hemen yanında ise 1995 yılında yaptırılan ve 11 Mayıs 1995 Perşembe günü açılışın yapılmış olan 2 katlı ve bir minareli pek küçük olmayan Şeyh Yunus Emre Camii bulunuyor.

YOL TARİFİ VE ADRES:

Türbe Ünye’nin biraz daha iç kısmında olup tepe bir mevkiindedir. Niksar Caddesi üzerinden Akkuş(Tekkiraz) yönünde 2 kilometre kadar içeri girdikten sonra Sanayi bölgesini geçip 100 metre ilerlediğinizde bir tabelası bulunuyor ve sağa doğru dönüyorsunuz. Oradan yokuş yukarı 2-3 kilometre kadar yolu takip ediyor ve bölgeye ulaşıyorsunuz. Türbe, adres olarak ise Saca Köyü’nün olduğu mevkiinde Karşıyaka Mahallesinde bulunuyor.

Bir diğer gidiş yolu ise Kiraztepe üzerinden; fakat bu yönden giderseniz bir süre toprak yol bir süre de bozuk satıhlı yoldan gitmiş olursunuz.

Ayrıca ilçemizin bazı noktalarında Yunus Emre’nin sevilen şiirleri bulunmakta, cumhuriyet meydanında yolun karşısında da Şeyh’in heykelinden oluşan bir anıtı bulunmaktadır. Ünye Halkı için bir gurur kaynağı olan Türbe, Şeyh Yunus Emre’ye ait olduğundan dolayı zaman içerisinde o mevkii Şeyh Yunus ve sonrasında da daha da kısaltılarak Şeyhnus (Şehnuz) adını almıştır.

Başkaca burada bir mezarlık da bulunuyor; Şeyh Yunus Emre Asri Mezarlığı. Bu kabristanlık oldukça geniş, 3 kısımdan oluşuyor ve bu kısımlarda toplamda 35 parçaya bölünmüş olduğu. Sayı olarak bir bilgi alamadım ama giderseniz -bir şeyh’in yanında- orada yatanların sayısının ne kadar çok olduğunu görebilirsiniz.

İlçemizde Yunus Emre için her yıl anma etkinlikleri düzenleniyor ve Ünye Şeyh Yunus Emre Derneği adında bir dernek bulunuyor. Yine Yunus Emre adından birçok kurum(Yunus Emre İlkokulu vs.) bulunuyor.