ŞEYH DURSUN BEY MEZARI – KARAHALİLLİ KÖYÜ – BAYINDIR / İZMİR

KARAHALİLLİ KÖYÜ İzmir ili Bayındır ilçesine bağlı bir köydür. Bayındır ilçe merkezine 2 km, İzmir’e 72 km uzaklıktadır. Köy, fetih ve yerleşim sürecinin büyük emirlerinden ve Aydınoğulları ailesinin damadı KARA HALİL BEY tarafından yerleşime açılmıştır.
Dursun Bey Aydınoğlu Gazi Umur Bey’in kızı Hundi Paşa Hatun’un oğlu Gazi Umur Bey’in torunudur. Kayıtlarda çoğu kez Şeyh Dursun diye anılmaktadır. Kendisinin Karahalilli köyünde zaviyesi ile Ayasuluğ’da da Dar- ül Huffaz-ı olduğu 1530 yılı kayıtlarında görülmektedir. Ne zaman öldüğü hakkında bilgi yoktur. Öldüğünde zaviyesinin olduğu köy girişine gömülmüştür. Mezarı gösterişten uzak, yoldan yaklaşık 2 metre yüksektedir. Şeyh Dursun Bey’in yanında çeşmesi bulunan mezarı çeşme üzerindeki kitabe “1173” (Rumi 1189) Pehlivan İbrahim Ağa Kariyesi’nde bina kılındı ifadesi yer almaktadır.
Rivayetlere göre; Bu türbenin Ödemiş Birgi’de bulunan din ulemalarından İmam Birgivi’nin kardeşine ait olduğu söylenmektedir.
Mezarındaki asırlık ağaç dikkat çekmektedir.