ERZURUMLU EMRAH VE CAHİT KÜLEBİ ANIT MEZARLARI – NİKSAR / TOKAT

ERZURUMLU EMRAH:

Erzurum’un Tanbura köyünde doğan şairin doğum tarihi bilinmiyor. Erzurum’da medrese eğitimi gören ve daha sonra Erzurum’dan ayrılarak Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde saz çalıp şiirler okuyan Erzurumlu Emrah en son Niksar’a gelip yerleşerek hayatının geri kalanını Niksar’da geçirdi. 1860 yılında Niksar’da Yaşamını yitiren Erzurumlu Emrah’ın Mezarı sürekli gittiği, bugün Adalı’nın Kahvehanesi olarak bilinen Mahfel’in karşısındaki Karşıbağ Mahallesine çıkan Tekke Bayırı’ndadır. 1986 yılında Erzurumlu Emrah’ın mezarı anıt mezar haline dönüştürülerek ziyaretlere açılmıştır.

CAHİT KÜLEBİ:

20 Aralık 1917’de Tokat’ın Zile ilçesinde doğdu, 20 Haziran 1997 tarihinde Ankara’da öldü. Sivas Lisesi’nden mezun oldu. İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Antalya Lisesi’nde, Ankara Devlet Konservatuarı’nda, Ankara Gazi Lisesi’nde edebiyat öğretmenliği yaptı. Milli Eğitim müfettişi oldu. İsviçre’ye kültür ataşesi ve öğrenci müfettişi olarak atandı. Yurda dönünce Milli Eğitim Bakanlığı Başmüfettişliği ve Kültür müsteşar yardımcılığı görevlerinde bulundu. 1972’de emekliye ayrıldı. 1983 yılına kadar Türk Dil Kurumu’nda çalıştı. 1976’dan sonraki dönemde Türk Dil Kurumu Genel Yazmanı’ydı. İlk şiirleri “Nazmi Cahit” takma ismiyle 1938’de Gençlik dergisinde yayınlandı. Daha sonra Varlık Dergisi’nde yayınlanan şiirlerinde de aynı imzayı kullandı. 1950-1954 arasında Sokak, İnsan, Türk Dili, Yaratış, Kültür Dünyası gibi dergilerde çıkan şiirleriyle ünlendi. İlk şiir kitabı “Adamın Biri” 1946’da yayınlandı. 1949’da çıkan ikinci kitabı “Rüzgâr”da Orhan Veli şiirine yaklaştığı dikkat çekti. “Atatürk Kurtuluş Savaşı’nda adlı eseri, Nevit Kodallı’nın “Atatürk Oratoryosu”na temel oluşturdu. 1940 sonrasında başlayan şiirimizin yenileşmesi hareketinde kendine özgü bir yeri var. 25 Haziran 2010 tarihinde Niksar Belediyesi ve Cahit KÜLEBİ’ nin oğlu Ali KÜLEBİ’nin girişimleriyle bir anıt mezar yapılarak kendisinin de isteği üzerine Erzurumlu Emrah Anıt mezarının yanına yapılan törenle anıt mezarı ziyarete açıldı.

Kaynak: Niksar Turizm il Md.