ŞİRİNYER TREN İSTASYONU – İZMİR

Şirinyer Tren İstasyonu, İZBAN’ın Merkez Hattı’ndaki bir istasyonu. İstasyonu Cumaovası’ndan Menemen’e sefer yapan İZBAN trenleri kullanmaktadır.

İstasyon, İzmir-Alsancak – Aydın demiryolu ve şubeleri (ORC) hattı için inşa edilerek 1859 yılında hizmete girmiştir. 2006 yılında İZBAN projesinin inşaatı kapsamında kullanıma kapatılıncaya kadar hizmete vermeye devam etmiştir. 2010 yılında 2.000 metre uzunluğundaki Şirinyer Demiryolu Tüneli’nin içinde inşa edilen yeni istasyon hizmete girmiştir.

Eski Şirinyer (Paradiso/Kızılçullu) Tren İstasyonu binası artık kullanılmamaktadır.

İzmir-Aydın demiryolu hattı Anadolu’da ve bugünkü Türkiye Cumhuriyeti topraklarında gerçekleştirilmiş ilk demiryolu hattı. Hat, o zamana kadar Osmanlının görmediği ölçüde büyük yatırımı ve çağının en modern teknolojisini temsil ederken, İzmir’i Batı Anadolu’ya bağlamakla kalmıyor, ihraç edilen tarımsal ürünlerin değerini ve üretimini de artırıyordu. Ege ekonomisi için milat niteliği taşıyan İzmir-Aydın demir yolunda ilk tren 28 Aralık 1860 da çalışmaya başladı; hat daha sonra Denizli ve Eğirdir’e kadar uzatıldı. Şirinyer tren istasyonu Türkiye’nin ilk tren istasyonlarından biri. İzmir-Aydın demiryolu inşaatına 1856 yılında başlandığına göre ve bina haliyle bir ara durak olarak Alsancak’tan daha mütevazi ölçülerde ve küçük olduğu için Kemer tren istasyonu ile birlikte tamamlanmış olabilir. Yapım tarihi ile ilgili herhangi bir bilgi yok maalesef. Şirinyer Buca’nın en gözde semtidir. Şirinyer tren istasyonu Metro hattının yapılması ve bu kısımda Metro hattının yer altına inmesi dolayısıyla Tren İstasyonu özelliğini yitirmiştir. İstasyondaki eski binalar özelliğini korumaktaysa da bazıları kafe olarak kiraya verilmiştir. Tren istasyonu park haline getirilip güzelleştirilerek değerlendirilmiştir.