SMYRA ANTİK TİYATRO KAZILARI – KADİFEKALE / İZMİR

İzmir İli, Merkez Konak İlçesi’nde Kadifekale ile Smyrna Agorası arasındaki yamaçta yer alan ve yapılan kamulaştırma ve yıkımlar sonrasında, caveasının topografik eğrisi ile sahne binası hemen hemen oryaya çıkan Smyrna Antik Tiyatrosu’nda kazılara başlanıyor.
Smyrna kazıları kapsamında Agora ve Kadifekale olarak bilinen alanlarda yürütülen çalışmalara ilaveten, Tiyatronun bulunduğu alanda, niteliksiz yapılara yönelik son etap yıkımların tamamlanması ile arkeolojik kazı çalışmalarına başlanması planlandı.
Orkestra ile caveanın alt oturma basamaklarının yamaçtan gelen dolgularla hızla dolduğu öngörülen Tiyatronun korunmuşluk derecesinin yüksek olduğu tahmin edilirken, caveayı çevreleyen analemma duvarının bir bölümü halen izlenebiliyor.
Pagos* (Kadifekale) tepesinin kuzey yönelimli yamacında inşa edilmiş olan tiyatro, İzmir Körfezini ve Smyrna’yı görsel olarak mükemmel denebilecek bir açı ile izleyecek bir konuma sahip bulunuyor. Tiyatronun ilk kez ne zaman inşa edildiği bilinmemekle birlikte, Vitruvius tarafından konu edildiğine göre İ.Ö. 1. yüzyılda inşa edilmiş durumda olduğu, Roma imparatorluk döneminde olasılıkla bir deprem sonrasında İmparator Claudius zamanında onarıldığı, son halini İ.S. 178 yılındaki depremden sonra yapılan onarım ve eklentilerle aldığı düşünülüyor.
KAYNAK:KÜLTÜR VARLIKLARI GENEL MD.