MİLETOS’TA ŞİFA KAYNAĞI FAUSTİNA HAMAMI – SÖKE / AYDIN

Antik İyon kentlerinden bilim ve felsefenin beşiği Milet antik kenti anıtsal yapılarıyla göz kamaştırıyor. Miletos antik kentinde 15.000 kişilik Milet Tiyatrosu, Faustina Hamamı, agora, tören caddesi, anıtsal çeşme, gymnasium, Capito Hamamı, Athena Tapınağı stadium, delphinion, liman anıtı, agora, Zeus Olympios Temenosu, bouleuterion (Senato Binası), Mısır Tanrılarının Temenosu kalıntıları bulunmaktadır.

Kentin Güneybatı bölümünde bulunan Faustina Hamamı görkemiyle dikkat çekmektedir. Hamamın yıkanma havuzlarından bir tanesinde Miletos müzesinde sergilenmekte olan nehir tanrısı Maendros’un heykeli bulunmuştur. Bu heykel Miletos Müzesinde sergilenmektedir. Antik çağın ilk filozoflarından Thales, evrendeki temel maddenin su olduğunu savunmaktaydı.

Miletos’lu filozoflar doğadaki olayları açıklayacak yasalar üzerine çalışarak, doğaüstü güçlerin egemenliği yaklaşımına karşı çıkmışlar ve ilkel şekliyle bilimsel yöntemin uygulayıcıları olmuşlardı. Görkemli Faustina Hamamı ve yanı başındaki spor alanıyla birlikte sağlıklı yaşam stili özelliklerini ilk uygulayıcılarından biri de yine Miletos’lu bilginler oldular.

Faustina Hamamı, Aydının Didim ilçesinde bulunmaktadır  ve tarihi öneme sahip yapılardan biridir. Didim’in sembolü haline gelmiş olan bu hamam oldukça fazla ziyaretçi akınına uğramaktadır. Milet tiyatrosuna yalnızca 150m uzaklıkta olup Roma imparatoru Marcus Avrelius tarafından yaptırılmıştır. İmparatorun eşi Faustina adına yaptırılan bu hamam belli dönemlerde onarımdan geçirilmiştir. Burada bulunmuş olan Nusa heykelleri şu anda İstanbul Arkeoloji Müzesinde halka sergilenmektedir. Bu hamamın büyük bir havuzu bulunmaktadır ve kenarında çeşme olarak bir aslan heykeli kullanılmıştır. Bu heykel, Milet Müzesinde sergilenmektedir.

Kaynak: Didim Belediyesi