KEPEZ YERALTI KENTİ – GÜLŞEHİR / NEVŞEHİR

Gülşehir’in merkezinde bulunan Kepez Yeraltı Kenti birçok bilinmezi içinde barındırıyor.

Eski çağlarda insanların savunma ihtiyacı dolayısıyla kayalık alanlarda kazdıkları yeraltı kentlerine tipik bir örnek olan Kepez, Gülşehir’de çok geniş bir alana yayılmış durumda. Kepez’in güney cephesindeki katlarının bir apartman gibi dışarıdan belirgin olmasıyla ayrı bir özelliği de var. Fakat en önemlisi, yüzlerce, binlerce yıl kullanılmış kapılarının hala yerinde olması…

Yeraltı kentlerinin kapısı olan sürgü taşları ya da değirmen taşları, düşmanların yeraltı kentine girişlerini önlüyormuş. Bunlardan üç adedi, Kepez Yeraltı Kentinin güneydoğu köşesinde bulunuyor. Üç ayrı mağara girişinde eskiden kullanıldığı haliyle duran bu sürgü taşları, zamanında bir mekanizma ile kapatılıp açılabiliyormuş. Ortasındaki gözcü deliği ile sürgü taşları, düşman girişini engelleyip savunmayı kolaylaştırıyormuş.

Kepez Yeraltı Kentindeki sürgü taşları eskiden olduğu gibi hala bazı mağaralara girişleri engelleyerek, görevini yerine getiriyor.

Kaynak: Fib Haber