Köprüler

ULU CAMİ KÖPRÜSÜ – BERGAMA / İZMİR

İzmir ili Bergama ilçesinde, şehrin içerisinden geçen Bergama (Selinus) Çayı’nın üzerindedir. Bu köprünün yapımını belirten belgeye rastlanmamakla beraber yapı üslubundan. MS. II.-III. Yüzyılda yapılmış Roma köprüsü olduğu anlaşılmaktadır. Bergama Ulu Camisi’nin önünde bulunmasından ötürü de halk arasında Ulu Cami Köprüsü olarak tanınmıştır.
Kesme taştan yapılmış olan köprü iki gözlü olup, bu gözlerden biri büyük diğeri de küçüktür. Yuvarlak kemerlerin üzerinde korniş ve korkuluklar bulunmaktadır. Sonraki yıllarda bu korkuluklar demirden yapılmıştır.

Köprünün büyük olan gözü yuvarlak, küçük olan gözü ise daha sivri bir kemere sahiptir. Bu farklılık köprünün tarihlendirilmesinde her ne kadar güçlük çıkarsa da ilk yapım tarihi olarak M.S. II. veya III. yüzyılda Romalılardan kalmıştır. Ancak Osmanlılar tarafından esaslı bir onarım görmüş ve küçük göz aynı malzemeden yeniden inşa edilmiştir. Moloz taş üzerine kaplama kesme taş malzemeden yapılmıştır. Tabyanın iki kenarına sonradan demir korkuluklar yapılmıştır.

Kaynak: Bergama Belediyesi